Petitie Indisch Platform moet schot in de zaak brengen

02/12
2010
Het Indisch Platform namens de aangesloten Indische organisaties een petitie aangeboden aan de Vaste Tweede Kamer commissie van VWS. De petitie belicht de nu al 65 jaar durende “Indische Kwestie”, de worsteling van het Platform met de Nederlandse Overheid om erkenning van de unfaire wijze, waarop diezelfde Overheid de afgelopen vijf en zestig jaar is omgegaan met de Indische gemeenschap.

Het gaat daarbij voornamelijk over de weinig verheffende afwikkeling van de uitbetaling van achterstallige salarissen aan door de Japanse bezetter geïnterneerde Indische ambtenaren en militairen, de zg. backpay. In tegenstelling tot alle andere westerse landen met overzeese gebiedsdelen in Azië hebben achtereenvolgende Nederlandse regeringen voortdurend geweigerd, om deze achterstallige salarissen uit te betalen. In de NIOD-studie van dr. Hans Meijer getiteld ‘Indische Rekening’ werpt de auteur een onthutsend licht op alle drogredenen en juridische schijnargumenten, die door opeenvolgende gezagsdragers zijn gehanteerd om maar niet te hoeven te betalen. Het gevoel onfatsoenlijk te zijn behandeld, leeft ook in de tweede en derde generatie Indische Nederlanders. Onrecht verjaart immers niet.

In de tweede plaats is er de oorlogsschade. In Nederland werd met de Wet op de Materiële Oorlogsschade van 1950 elke Nederlander woonachtig in Nederland tijdens de Duitse Bezetting in de gelegenheid gesteld om oorlogsschade vergoed te krijgen. Tussen 1951 en 1957 werd voor bijna 7 miljard gulden aan claimanten uitbetaald. De Nederlanders uit het voormalige Nederlands-Indië werden hier expliciet van uitgezonderd. Er is hier sprake van regelrechte discriminatie. Ook hier is een wetenschappelijke studie van het NIOD aan besteed: het boek “Sporen van Vernieling” van dr. Peter Keppy. En ook hier concludeert een wetenschapper, dat er sprake is van onrecht, en een kwalijke uitzonderingspositie van Nederland ten opzichte van zijn Westerse bondgenoten.

Bij de discussie over Het Gebaar tussen Tweede Kamer en regering is in 2001 afgesproken, dat de conclusies van de hierboven genoemde twee wetenschappelijke studies in de Tweede Kamer besproken zullen worden. Op aandrang van het Indisch Platform is door de Tweede Kamercommissie VWS gevraagd naar de reactie van de Regering op deze conclusies. De Kabinetscrisis heeft de beantwoording vertraagd. Het Indisch Platform wil middels deze Petitie Tweede Kamer zowel als Regering verzoeken, op korte termijn deze discussie te voeren.

Datum: donderdag 2 december 2010, 12:49
Bron: Indisch Platform
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry