Apache-helikopters terug uit Afghanistan

25/11
2010
De eerste 3 van 5 Apache-gevechtshelikopters die voor de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan waren ingezet, zijn weer thuis. Een Antonov 124 transportvliegtuig leverde de toestellen vandaag af bij het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen.

De laatste Apaches volgen naar verwachting op 2 december. Na 6 jaar eindigt daarmee de Nederlandse ondersteuning met de bewapende machines aan ISAF. De toestellen voerden verkenningen uit, beveiligden grond- en luchttransporten en leverden gevechtsondersteuning aan grondtroepen.

Veel Afghaanse vlieguren

Vanaf 2004 zijn de gevechtshelikopters bijna onafgebroken ingezet in het Aziatische land, in eerste instantie 6 vanaf Kabul. Eén Apache ging terug naar Nederland, de resterende 5 verhuisden vervolgens voor enkele maanden naar Kandahar Airfield en daarna naar Tarin Kowt in Uruzgan. De vliegende ‘tanks’ maakten meer dan 1200 vluchten. Rekenend vanaf 2004 staat de teller op ruim 9100 vlieguren. `De uitzending heeft een zware wissel getrokken op ons personeel en kisten maar de sfeer is altijd goed gebleven en de inzet is altijd onverminderd hoog geweest`, aldus majoor Pier Schipmolder, plaatsvervangend commandant 301 Squadron.

Ook F-16’s

Op dit moment zijn er nog 4 F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht vanaf Kandahar Airfield operationeel. Deze jachtvliegtuigen leveren luchtsteun aan ISAF-grondtroepen en verhogen daarmee hun veiligheid.

Datum: donderdag 25 november 2010, 12:09
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Kabul

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry