Groeten uit Pyongyang, Dublin & Madrid

24/11
2010
Militaire schermutselingen tussen Noord- en Zuid Korea en toenemend wantrouwen over de stabiliteit van de euro bepaalden de stemming. Zuid-Europese spreads schoten omhoog en Pimco waarschuwt voor een 'massale bankrun' in Ierland.

Over een onberekenbare gek uit Pyongyang valt in financieel-economische termen niet veel te zeggen, anders dan dat markten niet houden van extra onzekerheid. Het echte onderliggende verhaal is de aanhoudende malaise uit de Eurozone periferie. Politici blijven ad-hoc brandjes blussen, maar beleggers stemden dinsdag met hun voeten, de spreads op ‘PIIGS papier’ lopen weer stevig op.

“Zeer ernstige situatie”

Behalve Portugal staat ook Spanje weer in de spotlights. De spread op 10-jarig staatspapier vloog intraday ruim 13 procent omhoog. Ook Ierland blijft een zorgenkind, de Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak dinsdag van een “zeer ernstige situatie”. De euro/dollar-koers ging wederom richting Zuiden en doorbrak intraday 1,34. Bernanke's Quantitative Easing lijkt alweer bijna vergeten…

Opmerkelijke en niet ongevaarlijke uitspraken van Mohamed El-Erian, CEO van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. Ierland stevent mogelijk af op een “massale bankrun”, die het land “een generatie lang” zal schaden, aldus El-Erian. De eurozone lijkt op een roeiboot met steeds meer gaten. Wie dit ‘schuldenweb’ van mei 2010 bekijkt, kan daar eigenlijk niet eens verbaasd over zijn.

Hans Jager

© Blikopdebeurs.com

Datum: woensdag 24 november 2010, 02:15
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie
Tags: Ierland, Korea, Madrid, Noord-Korea, Portugal, Pyongyang, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry