Apaches beëindigen missie in Afghanistan

12/11
2010
Apache-gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht stonden gisteren voor het laatst paraat voor operationele inzet in Afghanistan. Hiermee eindigt na 6 jaar de Nederlandse Apache-ondersteuning aan de International Security Assistance Force (ISAF). De toestellen zijn in die periode onder meer ingezet voor verkenning, beveiliging van grond- en luchttransport en als gevechtsondersteuning voor grondtroepen.

Vanaf 2004 zijn de gevechtshelikopters bijna onafgebroken ingezet in het gebied. In eerste instantie waren er 6 gestationeerd in Kabul. Daarvan verhuisden er 5 via Kandahar Airfield, vanwaar ze een paar maanden opereerden, naar Tarin Kowt.

Intensieve inzet

De Apaches voerden sinds 2006 meer dan 1200 vluchten uit ter ondersteuning van grondtroepen Zuid-Afghanistan. In totaal zijn ruim 7000 vlieguren gemaakt. Meerdere malen hebben ze hierbij wapens ingezet.

Terugverplaatsing Nederlands materieel

Na 1 augustus zijn de gevechtshelikopters primair ingezet ter beveiliging van grondkonvooien waarmee Nederlands materieel werd terugverplaatst en als Quick Reaction Force ter ondersteuning van coalitietroepen.

Terug naar huis

Een korte ceremonie waarbij het volledige detachement aanwezig was, markeerde het einde van de Apache-inzet. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor het transport van de helikopters naar Nederland. Na een vlucht van Tarin Kowt naar Kandahar worden ze met een transportvliegtuig naar Nederland vervoerd.

Datum: vrijdag 12 november 2010, 09:45
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Kabul

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry