Eerste najaarsstorm

11/11
2010
DE BILT (EZPress) - Donderdag en vrijdag zijn onstuimige herfstdagen met langs de kust een stormachtige wind of storm, zware windstoten en in het Waddengebied mogelijk ook zeer zware windstoten en veel regen. Ook in het weekeinde regent het soms flink.

Enkele dagen onstuimig

Het stormachtige weer hangt samen met een diepe depressie die vanuit IJsland richting Schotland koerst en zijn weg vervolgt over het noorden van de Noordzee. Het krachtigste windveld zit ten zuiden van de stormdepressie, zodat ons land daar ook mee te maken krijgt. Het windveld is omvangrijk zodat het onstuimige weer enkele dagen kan aanhouden en de wind soms flink aantrekt. De meeste wind komt boven de Noordzee te staan waar in een groot gebied stormkracht wordt bereikt.

Storm in Nederland

De storm is de eerste herfststorm van een tot nog toe betrekkelijk rustig seizoen. Een storm hoort tot de normale verschijnselen in ons klimaat. Toch duurt het vaak lang voor zich weer eens een storm van betekenis aandient.

Grote tegenstellingen in temperatuur in de atmosfeer liggen meestal ten grondslag aan onstuimig weer en het ontstaan van stormdepressies, zoals deze week op de weerkaart zijn verschenen. Vandaar dat de zwaarste stormen meestal in de herfst of winter voorkomen. Op het Noordelijk Halfrond wordt het dan in het noorden snel kouder terwijl het in het zuiden nog nazomert. Dat leidt tot grote temperatuurtegenstellingen over korte afstanden. Dan ontwikkelt zich vaak een krachtige straalstroom, een storm op zo'n 10 kilometer hoogte, waarmee de ene depressie na de andere onze kant op komt.

Schaal van Beaufort

In de weerberichten en weerrapporten wordt gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. De wind haalt dan gemiddeld over 10 minuten snelheden tussen 75 en 88 km/uur. Bij zware storm, windkracht 10, worden gemiddeld over 10 minuten snelheden bereikt tussen 89 en 102 km/uur. De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak.

Zware windstoten

Windstoten zijn rukwinden die worden onderscheiden in zware windstoten en zeer zware windstoten. Bij zware windstoten bereikt de wind bij vlagen snelheden van meer dan 75 kilometer per uur. Van zeer zware windstoten wordt gesproken bij windsnelheden van meer dan 100 kilometer per uur. Windstoten kunnen niet in eenheden Beaufort worden uitgedrukt omdat de schaal van Beaufort opgesteld is voor gemiddelde windsnelheden over een langere duur.

//Einde bericht

Bron: KNMI

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 11 november 2010, 06:03
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: De Bilt, IJsland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Bij ons waait het al
Door Famke op 11/11/2010 om 11:20 (Gast, IPTrace: 626f21)
Hier bij ons in breda waait het al een tijdje, en het begint steeds erger te worden. De storm begint over ons heen te trekken. Leuk *AHUM*


Website by Web Chemistry