Google spraakgestuurd zoeken ook in het Nederlands

04/11
2010
Vanaf vandaag is het mogelijk om in de Nederlandse taal spraakgestuurd te zoeken met Google op een iPhone of Android-toestel.

De dienst Voice Search is niet helemaal nieuw. Spraakgestuurd zoeken, gefaciliteerd door Google, was al mogelijk op de Android en de iPhone, maar tot vandaag werd de Nederlandse taal niet ondersteund. Andere talen die al werden ondersteund zijn Engels, Mandarijn, Japans, Koreaans, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Tsjechisch, Pools, Russisch en Turks.

Sterk punt van de applicatie is dat deze niet aan uw stem hoeft te wennen. Bij spraakherkenningssoftware is het vaak gebruikelijk dat u eerst een aantal oefenzinnen moet inspreken. Dat is niet nodig bij Voice Search. Omdat in de diverse regio's Nederland vele accenten worden gesproken, heeft Google 500 personen uit alle delen van het land teksten laten inspreken. Zo kan Voice Search met vele Nederlandse accenten overweg.

In de iTunes App Store en de Android Market kunt u de Google Mobile App gratis downloaden. We nemen de proef op de som met een iPhone. Na installatie blijkt de app gemakkelijk te werken. U drukt op microfoon-icoontje in de rechterbovenkant van het scherm en daarna verschijnt de tekst: Spreek Nu. Als uw zoekopdracht uit meerdere woorden bestaat, wordt het eerste woord al naar de servers van Google verzonden voordat het laatste woord is verzonden. Vrijwel onmiddellijk verschijnen de zoekresultaten in het scherm van de iPhone.

Spraakgestuurd zoeken werkt bijvoorbeeld ook bij het omrekenen van valuta en of het bepalen van de juiste route. De dienst Voice Search blijkt goed te werken, zelfs in een lawaaiige streekbus. Het blijkt wel dat Google soms moeite heeft met voor- en achternamen van onbekende Nederlanders. In dat geval worden soms vreemde zoekresultaten weergegeven. Maar als u de voor- en achternaam van een bekende Nederlander inspreekt, krijgt u veel betere zoekresultaten.

Datum: donderdag 4 november 2010, 17:14
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry