Utrechtse aftrap Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)

03/11
2010
03-11-2010

Utrecht gaat van start met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Bij deze nieuwe aanpak dragen naast ouders en professionals, ook bedrijven en scholen bij aan een gezonde leefstijl van kinderen en jongeren. Op donderdag 4 november is de Utrechtse aftrap met JOGG-ambassadeur Paul Rosenmöller en wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid).

JOGG is een landelijk initiatief, waarbij diverse bedrijven en gemeenten zich aansluiten. Op 3 november is de landelijke start in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, waarbij wethouder Rinda den Besten (Jeugd) namens Utrecht een samenwerkingsovereenkomst ondertekent. Daarmee wordt Utrecht officieel JOGG-gemeente en investeert zij in het bevorderen van een gezond gewicht in de aandachtswijken.

Victor Everhardt: `Bijzonder aan JOGG is dat het bedrijfsleven zich ook inzet om een gezond gewicht te bevorderen. Overgewicht is een groot vraagstuk. De kracht zit in de gezamenlijke aanpak en het herhalen van dezelfde boodschap. We moeten met z'n allen zorgen dat we gezond gedrag in het systeem krijgen.` Noordwest wordt de eerste JOGG-wijk van Utrecht. In deze wijk is het percentage kinderen met overgewicht het hoogst: maar liefst 29% van de kinderen heeft overgewicht, stedelijk ligt dit percentage op 16,5%.

Succes Overvecht

De gemeente Utrecht (GG&GD) heeft al ervaring opgedaan met het succesvolle project Gezond Gewicht Overvecht. In vijf jaar tijd is hier het overgewicht bij kinderen met 7% gedaald. Een dergelijk resultaat is in Nederland nog niet eerder behaald. De ervaringen uit Overvecht neemt de gemeente mee in de aanpak in Noordwest.

Gezond Gewicht Utrecht

JOGG is een initiatief van het Convenant Gezond Gewicht, een samenwerkingsverband van 27 landelijke organisaties. Het landelijk JOGG-bureau ondersteunt gemeenten bij deze duurzame en structurele aanpak. In Utrecht maakt JOGG onderdeel uit van het stedelijke programma Gezond Gewicht, waarbij de gemeente Utrecht samen met Agis Zorgverzekeringen en diverse organisaties gezonde voeding en beweging bij Utrechtse inwoners stimuleert. Zie: www.utrecht.nl/gezondgewicht en www.jongerenopgezondgewicht.nl.

Datum: woensdag 3 november 2010, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry