F-16’s 3 maanden op oefening in de VS

02/09
2009
Twaalf F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht zijn speciaal voor diverse oefeningen overgevlogen naar de Verenigde Staten. De gevechtsvliegtuigen van de vliegbases Volkel en Leeuwarden blijven van september tot eind november in het noorden van Amerika.

De trainingsmogelijkheden voor de vliegers zijn in de Verenigde Staten realistischer en daardoor bereiden ze zich optimaal voor op missies zoals die momenteel in Afghanistan worden uitgevoerd. 

Nachtzichtkijkers
Van 7 september tot 14 oktober worden vanaf Hill Air Force Base in Utah de oefeningen Hill-1 en Hill-2 gevlogen. Tijdens deze oefeningen worden veel zogeheten Close Air Support missies bij duisternis uitgevoerd. Dat zijn missies waarbij vanuit de lucht directe ondersteuning wordt gegeven aan grondtroepen. De vliegers maken daarbij gebruik van nachtzichtkijkers. Daarnaast zijn de vliegtuigen uitgerust met speciale doelzoekapparatuur. 

Landmacht
Ook nemen Forward Air Controllers (FAC’ers) van de landmacht deel aan de oefening. Dit zijn militairen die vanaf de grond met laser aanwijzingen geven aan vliegers van jachtvliegtuigen over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. 

Grootschalig
Verspreid over de gehele periode zijn enkele honderden mensen betrokken bij de uitvoering van de oefeningen. De 12 F-16´s zijn inmiddels, onder begeleiding van één van de twee KDC-10 tankvliegtuigen van de luchtmacht, in 2 dagen naar de Verenigde Staten gevlogen. 

Vanwege de hoge trainingswaarde neemt de luchtmacht ook dit jaar weer deel aan de oefeningen in de VS. De luchtmacht probeert ook zoveel mogelijk het geluid te spreiden. De oefeningen in het buitenland helpen bij het verminderen van de geluidshinder in de nabijheid van de Nederlandse bases.

Datum: woensdag 2 september 2009, 15:26
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Friesland, Leeuwarden, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry