Marechaussees bewaken Griekse grens

02/11
2010
14 Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee vertrekken deze week naar Griekenland. Zij gaan, samen met 2 medewerkers van de Rotterdamse Zeehavenpolitie, de Griekse autoriteiten ondersteunen bij het bewaken van de landsgrens met Turkije. Dit gebeurt in het kader van Frontex, het Europese samenwerkingsverband van de 25 Schengenlanden ter bewaking van de buitengrenzen.

De Nederlanders maken deel uit van zogenoemde rabits, Rapid Border Intervention Teams. Zij worden na aankomst door de Griekse autoriteiten ingedeeld bij de grenscontrole-eenheden in Alexandroupolis en Orestiada. In totaal levert Frontex 175 grensbewakers.

De inzet van de marechaussees is het gevolg van de grote instroom van illegale vreemdelingen waarmee Griekenland op dit moment te maken heeft. 

Frontex

De belangrijkste taak van Frontex is het versterken van Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsteams van Koninklijke Marechaussee. De naam Frontex is afgeleid van het Franse ‘frontière extérieures’ en het werd in 2004 opgericht door de Europese ministerraad. 

De 16 Nederlanders worden per 1 december 2010 afgelost door andere Nederlandse rabits.

Datum: dinsdag 2 november 2010, 11:44
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Griekenland, Rotterdam, Turkije, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry