Mobiele zonnecentrale produceert drinkwater en waterstof

25/10
2010
Een kleine, mobiele zonnecentrale genereert waterstof, elektriciteit en schoon water voor slachtoffers in rampgebieden.

De slachtoffers van de aardbeving van Haïti worden momenteel bedreigd met een uitbraak van cholera. De slechte hygiënische en sanitaire voorziening in het rampgebied zorgen ervoor dat het drinkwater besmet wordt met cholerabacterieën.

Het Amerikaanse bedrijf The Essential Element ontwikkelde voor dergelijke rampscenario’s een mobiele zonnecentrale die geheel zelfvoorzienend water tot drinkwater filtert, waterstof voor een brandstofcel of voor koken genereert en genoeg stroom produceert om bijvoorbeeld een reeks mobieltjes op te laden voor de hoognodige communicatie met de buitenwereld.

Het systeem Hydra is op een trailer gemonteerd en de de zonnepanelen kunnen tot 2,88 kilowatt aan stroom produceren. Een deel van de stroom voedt een pomp die vervuild water door een filtratiesysteem pompt en tot 87.000 liter drinkwater per dag produceert. Een ander deel van de opgewekte stroom wordt opgeslagen in de reeks accu’s en via electrolyse genereert Hydra waterstof die in onder druk in een tank wordt opgeslagen.

Een waterstof-brandstofcel genereert ’s avonds en ’s nachts stroom om de pomp en het filtratiesysteem door te laten draaien. De Hydra heeft ook de nodige stopcontacten voor het opladen van laptops en mobieltjes. De Hydra die zo’n 70.000 euro kost, is overigens niet de enige in zijn soort.

2 reacties

Datum: maandag 25 oktober 2010, 12:09
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry