Vaste Kamercommissie bezoekt militairen in Afghanistan

21/10
2010
Een delegatie van de Vaste Commissie voor Defensie in de Tweede Kamer heeft een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. De Kamerleden lieten zich informeren over de omstandigheden waarin Nederlandse militairen hun taken uitvoeren.

Het eerste bezoek vond plaats op Multinational Base Tarin Kowt, het voormalige Kamp Holland. Daar lichtte brigadegeneraal Jan Broeks de delegatie in over de afbouw van de Nederlandse missie in Uruzgan. De Kamerleden bezochten het Nederlandse hospitaal en het Apache helikopterdetachement op het kamp.

Kandahar

Op Kandahar spraken de Kamerleden met Commander RC-South, Generaal Carter, die de NAVO-operatie in Zuid-Afghanistan leidt en brigadegeneraal Leo Beulen, de hoogste Nederlandse militair op het ISAF-hoofdkwartier.

Hierop volgde onder meer een bezoek aan de transporteenheid die zorg draagt voor het materiaal dat terug naar Nederland moet. De afvaardiging bezocht ook het F-16 detachement. De capaciteit van de Nederlandse F-16’s om bermbommen op te sporen was daar vooral het gespreksonderwerp.

Tijdens het programma is uitgebreid met de militairen gesproken over hun dagelijkse ervaringen. Op dit moment zijn er nog ruim 1000 Nederlandse militaire mannen en vrouwen werkzaam in Afghanistan waarvan de meesten deel uitmaken van de Redeployment Task Force die verantwoordelijk is voor een zorgvuldige terugverplaatsing van Nederlands materieel uit Afghanistan.

Delegatieleden

De delegatie bestond naast voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) uit Angelien Eijsink (PVDA), Hero Brinkman (PVV), Hanke Bruins Slot (CDA), Jasper van Dijk (SP), Wassila Hachchi (D66) en griffier Tim de Lange. Directeur Operaties Defensie generaal-majoor Tom Middendorp begeleidde de delegatie.

Anti-piraterij

Vandaag brengt de vertegenwoordiging een bezoek aan de Hr. Ms. Amsterdam voor de kust van Somalië. Het Nederlandse marineschip neemt daar deel aan de antipiraterij-missie Atalanta.

Datum: donderdag 21 oktober 2010, 11:36
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry