Thuiskopieheffing in strijd met EU-regelgeving

22/10
2010
Het Europese Hof van Justitie heeft donderdag geoordeeld dat de thuiskopieheffing tegen de richtlijnen van de Europese Unie (EU) ingaat.

Het Hof deed de uitspraak in een zaak over de Spaanse thuiskopieheffing. Omdat de Spaanse thuiskopieheffing vergelijkbaar is met de onze is de kans groot dat de Nederlandse heffing ook op de schop zal moeten. De thuiskopieheffing is bedoeld ter compensatie voor makers van content (muziek/film) voor het feit dat particulieren voor eigen gebruik een kopie mogen maken. Omdat makers niet verdienen aan kopieën voor privégebruik, wordt er over elke verkochte blanco cd of dvd een bedrag ingehouden, dat naar auteursrechthebbenden gaat. Dus zelfs in het geval dat u enkel vakantiefoto's op cd's of dvd's zet, betaalt u toch een bedrag voor deze heffing.

De EU-rechters vinden de heffing in huidige vorm niet geoorloofd omdat deze ook bedrijven en andere niet-particuliere instellingen treft. Voor hen geldt het thuiskopierecht niet en daarom hoeven zijn ook geen heffing af te staan. De huidige heffing maakt geen onderscheid tussen privépersonen aan de ene kant en bedrijven en organisaties aan de ander kant.

Dezelfde situatie doet zich, zover bekend, ook voor in Nederland. Het is dus goed mogelijk dat de heffing hier ook op de schop gaat, helaas betekent dit voor consumenten dus nog steeds niet dat ze van de kopieerheffing zijn verlost.

[Via Tweakers.net]

Datum: vrijdag 22 oktober 2010, 12:54
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry