Militair verleden Land en Water in geschiedenisweek

15/10
2010
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NMIH) en verschillende Defensiemusea verzorgen allerhande activiteiten tijdens de Week van de Geschiedenis, die morgen begint. Het thema van dit jaar is Land en Water.

Het NIMH in Den Haag zet morgen tussen 10.00 en 16.00 uur haar deuren open. Bezoekers kunnen foto’s, films en (dag)boeken over land en water in het militaire verleden bekijken. Ook is er gelegenheid te struinen over de boekenmarkt of een kijkje te nemen in de depots.

Mobiel

De militaire musea laten zich op dit grootste historische evenement van het jaar ook niet onbetuigd. Zo heeft het marinemuseum in Den Helder 2 compleet nieuwe routes mobiles, waarbij de eigen mobiele telefoon de bezoeker langs alle museale schatten loodst. De veiligheid op én vanuit zee staat in beide routes centraal. 

Mariniers werken op de grens van land en water. Zij hebben daarvoor een zogenoemd landingsvaartuig tot hun beschikking. In het mariniersmuseum in Rotterdam kan de bezoeker met een modelbouwpakket van een dergelijk vaartuig creatief aan de slag.

Landsverdediging

'Vechten met water’ is het thema in het Delftse Legermuseum. Een minitentoonstelling met bijzondere boeken vanaf de 16e eeuw geeft inzicht in hoe het water door de eeuwen heen bij de landsverdediging werd ingezet en hoeveel expertise het Nederlandse leger daarin opbouwde. Foto’s en cartografie verbeelden daarnaast de belangrijke rol van water in Nederland. Ook zijn er lezingen en is er morgen een historisch theaterstuk te zien.

Vaartocht

Het marechausseemuseum in het Gelderse Buren staat eveneens in het teken van Land en Water. Sjoerd Buwalda exposeert daar zijn foto’s over dit thema. Door het juiste aantal boten in het museum te raden, maakt de bezoeker bovendien kans op een tochtje met een vaartuig van de marechaussee.

De Week van de Geschiedenis duurt tot 24 oktober en vindt voor de zevende keer plaats. Honderden musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen verzorgen tal van activiteiten rond een jaarlijks wisselend thema.

Datum: vrijdag 15 oktober 2010, 16:44
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Buren, Delft, Den Helder, Gelderland, Noord-Holland, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry