Proefprojecten voor belonen collectief landschapsbeheer

14/10
2010
Nieuwsbericht | 14-10-2010

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat met boerencollectieven onderzoeken hoe zogenaamde maatschappelijke waarden binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) effectief kunnen worden beloond. Het gaat dan om het belonen van bijvoorbeeld landschapsbeheer door een groep samenwerkende boeren. In de begroting van LNV is daar 3,5 miljoen euro voor uitgetrokken.

Minister Verburg nodigt vier agrarische collectieven uit om elk voor hun gebied een pilot uit te werken. Het zijn de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken (Noord-Holland), Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (Gelderland), Vereniging Noordelijk Friese Wouden (Friesland) en Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen. Begin 2011 kan met ieder gebied een overeenkomst worden gesloten. De Dienst Landelijk Gebied zal dat inhoudelijk begeleiden. In 2011 proberen de boerencollectieven uit welke beloningssystemen goed werken, of een gezamenlijke aanpak leidt tot een grotere deelname van boeren, hoe de administratieve lasten zijn te verminderen en hoe het collectief zelf voor toezicht zorgt.

De ervaringen uit de pilots wil LNV benutten bij de onderhandelingen over het Europese landbouwbeleid in de periode 2014 – 2020 en de nationale uitwerking daarvan. De Europese Commissie zal de wetgevingsvoorstellen naar verwachting halverwege 2011 presenteren.

LNV gaat naast de vier pilots ook andere partijen betrekken om hun ervaringen met boerencollectieven te benutten voor de onderhandelingen over het Europese landbouwbeleid.

Meer informatiePilots GLB (Kamerbrief, 14 oktober 2010)

Datum: donderdag 14 oktober 2010, 11:28
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Millieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Friesland, Gelderland, Groningen, Winterswijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry