Vier verdachten van drugshandel voor de rechter

14/10
2010
Woensdag 13 oktober stonden vier verdachten van drugshandel voor de rechtbank in Arnhem.

Onderzoek

De vier verdachten (21, 23, 26 en 27 jaar) uit Nijmegen zijn in februari en maart 2010 aangehouden in een langer lopend onderzoek naar handel in harddrugs (cocaïne). Drie van de vier verdachten zijn broers.

De verdachten is ten laste gelegd dat zij gedurende langere tijd (september 2008 – maart 2010) cocaïne in bezit hadden en verhandelden in Nijmegen, Groesbeek, Heumen, Malden, Wijchen en Beuningen dan wel deze handel hebben voorbereid. Drie van de vier verdachten (21, 23 en 27) zitten nog in voorlopige hechtenis.

De 27-jarige man wordt ook verdacht van het verbaal bedreigen van een hoofdagent van politie en het beledigen van agenten op 4 maart 2010.

Eisen

De officier van justitie heeft tegen de 27-jarige en de 21-jarige verdachte een gevangenisstraf van 26 maanden geëist.

Tegen de 23-jarige verdachte is 20 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk geëist. De rechtbank heeft de zaak tegen de 26-jarige verdachte aangehouden in verband met het uitlopen van de zitting.

Tevens is voor drie verdachten een vordering tot ontneming van het met de drugshandel verkregen voordeel bij de rechtbank ingediend. Dit betreft een totaalbedrag van 95.311,35 euro per verdachte. De rechtbank heeft de ontnemingzaken aangehouden.

Uit het dossier en de berekeningen ten aanzien van wederrechtelijk verkregen voordeel blijkt dat de verdachten in deze periode in totaal 12 kilo versneden cocaïne hebben verkocht. Op een gemiddelde dag werden er 14 deals gesloten.

Helaas is lopende het onderzoek gebleken dat er per ongeluk tapgesprekken zijn gewist (door de centrale organisatie van de politie die hierover gaat). Deze tapgesprekken zijn voordat ze per ongeluk werden gewist wel uitgeluisterd en uitgeschreven in het dossier. Het was voor de verdediging van de verdachten derhalve niet meer mogelijk om deze tapgesprekken te beluisteren. Het Openbaar Ministerie betreurt dit zeer, maar is van mening dat dit geen gevolgen dient te hebben voor de strafzaak. 

Jongerenoverlast

Het strafrechtelijke onderzoek maakt deel uit van de aanpak van jeugdcriminaliteit en overlast in de Nijmeegse wijken Hatert, Meijhorst en Neerbosch-Oost. Het veiligheidshuis in Nijmegen heeft een analyse gemaakt van de situatie in deze wijken. Hieruit blijkt dat (een deel van) de verdachten behoren (behoort) tot de harde-kern criminele jongeren die met name in deze wijken overlast veroorzaken en daarmee ook een negatieve invloed uitoefenen op andere (minderjarige) jongeren. Door de harde kern criminele jongeren strafrechtelijk aan te pakken worden ze gescheiden van andere jongeren. 

Vanuit het Veiligheidshuis Nijmegen is een integraal plan van aanpak gemaakt gericht op de groep overlastgevende en criminele jongeren in deze wijken. Meerdere organisaties waaronder straatcoaches, toezichthouders en de politie zijn hierbij betrokken.

Datum: donderdag 14 oktober 2010, 11:12
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Beuningen, Gelderland, Groesbeek, Heumen, Nijmegen, Wijchen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry