Regio Utrecht-Midden pakt jeugdwerkloosheid aan

01/09
2009
01-09-2009

Begeleiding naar regulier werk, langer naar school, extra leerwerkbanen, 'fit-banen' en een jongerenvoucher voor werkgevers. Deze en andere maatregelen nemen zeventien gemeenten in de regio Utrecht-Midden om de jeugdwerkloosheid terug te dringen en jongeren weer perspectief te bieden op de arbeidsmarkt. Ze maken onderdeel uit van het 'Actieplan Bestrijding Jeugdwerkloosheid Arbeidsmarktregio Utrecht-Midden' dat de gemeente Utrecht samen met 16 andere gemeenten en partners heeft opgesteld. Met het actieplan wil de regio Utrecht-Midden nog voor het eind van het jaar rond de 800 jongeren aan werk, een leerwerktraject of stageplaats helpen.

Vòòr 1 september moesten alle 30 arbeidsmarktregio's hun plannen om de oplopende jeugdwerkloosheid aan te pakken aan staatssecretaris Klijnsma presenteren. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betaalt 2,8 miljoen euro mee aan het plan van de regio Utrecht-Midden. Dit staat in het bijbehorende convenant dat op 9 september 2009 tijdens een landelijke bijeenkomst in Den Bosch wordt ondertekend door staatssecretaris Klijnsma en de Utrechtse wethouder Sociale Zaken Marka Spit.

Oplopende jeugdwerkloosheidNaar schatting betreden binnen nu en enkele weken enkele duizenden jongeren uit de regio – al dan niet met diploma - de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is echter aanzienlijk afgenomen. Bovendien zijn werknemers met ervaring op de huidige arbeidsmarkt aantrekkelijker. Eind juni 2009 was de stand van het aantal werkloze, werkzoekende jongeren in de regio 1.698. Dit is een stijging van 39 procent ten opzichte van een jaar geleden. Wethouder Marka Spit, ambassadeur voor het regionaal arbeidsmarktbeleid Utrecht-Midden: `Jongeren hebben de toekomst. Daar gaan we als regio Utrecht-Midden met behulp van het ministerie flink in investeren. Uitgangspunt is dat alle jongeren in de regio een opleiding volgen of aan de slag gaan in een baan, leerwerktraject of stage. We moeten voorkomen dat ze thuis op de bank zitten. Jongeren die nu te lang aan de kant staan, merken dit straks in hun verdere loopbaan. En als de economie weer aantrekt hebben we jongeren hard nodig om de vergrijzing op te vangen.`

Regionaal ActieplanOm de oplopende jeugdwerkloosheid aan te pakken hebben de gemeenten in het Regionaal Actieplan Utrecht Midden vier doelstellingen met bijbehorende strategieën en resultaten geformuleerd:

1. Jongeren langer op school houdenJongeren die nu van school komen worden aangespoord langer door te leren. Kwetsbare schoolverlaters worden in beeld gebracht en krijgen een aanbod om langer op school te blijven of terug naar school te gaan. Zij krijgen hiervoor een oproep van hun Regionaal Opleidingencentrum (ROC). Jongeren die niet reageren op deze oproep, worden benaderd door het ROC.

2. Jongeren maken hun opleiding afJongeren krijgen de gelegenheid om hun opleiding af te maken via stages of Beroeps Begeleidende Leerweg-plaatsen (BBL-plaatsen). Met haar samenwerkpartners creëert de regio Utrecht-Midden 164 extra BBL-plaatsen. Ten minste 64 van deze plaatsen komen beschikbaar in sectoren, zoals de bouw, de zorg of de metaalsector. De Leerwerkloketten in de regio scheppen in samenwerking met de Werkgeversservicepunten ruim 100 extra plaatsen.

3. Jongeren zo snel mogelijk aan de slag via regulier werkJongeren die kunnen werken, moeten ook zo snel mogelijk aan de slag. De regio wil voor het eind van het jaar 480 jongeren aan een baan helpen. Om jongeren snel te bemiddelen zet Utrecht-Midden bij de Jongerenloketten extra matchers in en bij de Werkgeversservicepunten jobhunters. Jongeren die hier behoefte aan hebben, kunnen via jobcoaching intensief begeleid worden tijdens het arbeidsproces. Verder zetten de gemeenten diverse aanvullende instrumenten in om jongeren aan het werk te krijgen. Denk hierbij aan de jongerenvoucher, een eenmalig bedrag dat de werkgever ontvangt als hij een jongere regulier in dienst neemt voor ten minste zes maanden. De voucher bedraagt circa € 3.000 voor een jongere van 18 tot en met 21 jaar en circa € 5.000 voor een jongere van 22 tot en met 26 jaar. Met dit middel wil de regio 100 jongeren aan werk helpen. Voor de vouchers komen werkgevers in aanmerking in sectoren die nu door de recessie getroffen worden, maar op langere termijn wel een gunstig arbeidsmarktperspectief voor jongeren hebben.

4. Jongeren fit houden voor de arbeidsmarktVoor een groep jongeren met een startkwalificatie is regulier werk op de korte termijn niet beschikbaar. Ook het teruggaan naar school is voor hen geen optie. Het is van groot belang dat deze jongeren 'fit' blijven voor de arbeidsmarkt. Daarom stelt de regio 25 'fitbanen' in. Dit zijn stagebanen met een duur van zes maanden en een vergoeding ter hoogte van een uitkering. Met deze fitbanen kunnen jongeren werkervaring opdoen en een CV opbouwen.

Wie doen er mee aan het Actieplan?Het actieplan is ondertekend door zeventien gemeenten in de regio Utrecht-Midden. Deze gemeenten zijn: De Bilt, Breukelen, Bunnik, Houten, IJsselstein, Loenen, Lopik, Maarssen, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. De samenwerkingspartners zijn: UWV WERKbedrijf, ROC Midden Nederland, ROC ASA, COLO, VNO-NCW Utrecht en MKB-Utrecht.

Datum: dinsdag 1 september 2009, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Breukelen, Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Loenen, Lopik, Maarssen, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry