Opening academisch jaar Militaire Faculteit

01/09
2009
Hoe ziet het onderwijs binnen Defensie er in de toekomst uit? Die vraag vormde vandaag in de Grote Kerk in Breda het centrale thema tijdens de opening van het academisch jaar van de Faculteit Militaire Wetenschappen, een onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA).

De redevoering van hoogleraar Julian Lindley-French, per september benoemd op de Eisenhower Leerstoel voor Defensiestrategie van de faculteit was getiteld: Winning the information space: the future of Defence Education. Een visie op de toekomst van het academisch onderwijs binnen Defensie. Ook voerde de commandant van de NLDA, generaal-majoor Siem van Groningen, het woord.  

Jaarrede decaan
Tijdens de bijeenkomst in de Grote Kerk in Breda hield professor Wouter van Rossum, decaan van de Faculteit Militaire Wetenschappen, zijn jaarrede. Hij besteedde daarin aandacht aan het onderscheid tussen de Defensiefaculteit en reguliere, civiele universiteiten. 

Volgens Van Rossum is juist dat verschil erg belangrijk. Hij noemde een logistiek voorbeeld waaruit dat duidelijk blijkt: “Een zending melk die de supermarkt niet op tijd bereikt is een economische tegenslag. Een partij water die niet op tijd aankomt bij uitgezonden troepen kan het verschil tussen leven en dood betekenen.�

Van Rossum meldde met gepaste trots dat de QANU, de organisatie die in Nederland het wetenschappelijk onderwijs kwalificeert, de opleiding Militaire Bedrijfswetenschappen zeer positief heeft beoordeeld. Er was lof voor de goede begeleiding van studenten, voor de zwaarte van de studie en voor de geringe uitval.

Nieuwe prijs
Dit jaar werd voor het eerst de Hein Sabelis Scriptieprijs uitgereikt aan de cadet of adelborst met de beste afstudeerscriptie. De prijs, een ets en een bedrag van 500 euro, is vernoemd naar de eerste decaan van de faculteit, commandeur b.d. Hein Sabelis. Hij overhandigt de prijs ook aan de winnaar. 

De Faculteit Militaire Wetenschappen, met vestigingen in Breda en Den Helder, verzorgt binnen Defensie het academisch onderwijs aan toekomstig officieren. Daarnaast verricht de faculteit onderzoek dat in het belang is van Defensie.

VerwijzingenToespraak commandant Siem van Groningen, opening academisch jaarToespraak | 1 september 2009 | pdf, 1 pagina, 12 KBToespraak professor Wouter van RossumToespraak | 1 september 2009 | pdf, 8 pagina's, 24 KBWinning the Information Space, by Julian Lindley-FrenchToespraak | 1 september 2009 | pdf, 7 pagina's, 67 KB

Datum: dinsdag 1 september 2009, 18:26
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Breda, Den Helder, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry