Wonen op een wolk

08/10
2010
Architect Tetsuo Kondo neemt ons woonklimaat wel heel letterlijk, en tegelijkertijd is zijn werk zo poëtisch als een sprookje.

Dat je een wolk niet kan aanraken, laat staan erop liggen, lijkt iedere vliegreis opnieuw ongeloofwaardig. Uit sprookjes blijkt dat wolken al eeuwen tot de verbeelding spreken.

Architect Tetsuo Kondo benadert met Cloudscapes de rol van wolken in architectuur: ze geven de buitenruimte een plafond en filteren het zonlicht. Zijn installatie bestaat uit een brug die je 4,3 meter hoog boven de wolken laat verblijven.

De zaal is door de climate engineers van Transsolar opgedeeld in drie lagen waarvan de middelste een wolk vormt. Zo begin je beneden in 18 graden en 40% luchtvochtigheid, verdwijn je al wandelend uit het zicht in 25 graden met 100% vocht en kom je boven in 37 graden bij 60% nattigheid. Een ervaring die op je longen slaat, maar dichterbij het aanraken van een wolk ben ik nog niet geweest.

Zelf de wolken voelen kan in Venetië op de Architectuur Biënnale die nog tot 21 november duurt. Cloudscapes van Transsolar en Tetsuo Kondo is daar één van de meest besproken projecten. De grootste teleurstelling was de 3d-film (architecten met zwarte architectenbrillen met daarover nog een zwarte 3d-bril) van Wim Wenders over Biënnale-curator Kazuyo Sejima van SANAA architecten in het door haar gebouwde Vitra gebouw).

 

 

1 reactie

Datum: vrijdag 8 oktober 2010, 09:52
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Jemen, Sanaa

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry