Nieuw fiscaal stelsel Bonaire, Sint Eustatius en Saba

07/10
2010
Bewoners en ondernemers op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen vanaf 2011 te maken met een nieuw belastingstelsel. De Tweede Kamer heeft op donderdag 7 oktober ingestemd met de bijbehorende wetgeving.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba (samen de BES-eilanden) worden op 10 oktober 2010 als openbaar lichaam – een bijzondere gemeente – onderdeel van het Nederlandse staatsbestel. Als gevolg daarvan wordt Nederland verantwoordelijk voor de belastingheffing op de eilanden. Daartoe komt er voor de BES-eilanden een nieuw fiscaal stelsel dat op 1 januari 2011 in werking treedt.

De door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstellen, die de steun hebben van de plaatselijke besturen op de drie eilanden, leiden tot een fiscaal stelsel dat werkgelegenheid en ondernemerschap bevordert en dat niet nodeloos ingewikkeld is. “Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn qua economie en inkomensniveau niet te vergelijken met Nederland. Het nieuwe belastingstelsel voor de eilanden is daarom simpel, eerlijk en evenwichtig en geen enkel huishouden gaat er qua besteedbaar inkomen op achteruit. Het is bovendien een solide en transparant systeem dat recht doet aan de concurrentiepositie van de eilanden, zonder dat er sprake is van een belastingparadijs. Het is een fiscale parel in het Caribisch gebied“, aldus minister van Financiën Jan Kees de Jager.

De totale opbrengst van alle belastingen wordt in de nieuwe situatie geschat op ongeveer 52 miljoen Amerikaanse dollar (de nieuwe munteenheid op de eilanden) per jaar. Dat is gelijk aan de huidige opbrengst van de Antilliaanse landsbelastingen op de BES-eilanden.

Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wonen in totaal circa 20.000 mensen. Ongeveer de helft van dat aantal is belastingplichtig. Bewoners en ondernemers op Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden in oktober, november en december uitvoerig geïnformeerd over de veranderingen. Later dit jaar volgt nog de behandeling van de fiscale wetsvoorstellen voor de BES-eilanden door de Eerste Kamer.

Meer informatie

Vaststelling van de Wet Douane- en Accijnswet BES (Douane- enAccijnswet BES) 04-11-2009 | BES-eilanden

Vaststelling van de Wet Belastingwet BES (Belastingwet BES) 04-11-2009 | Algemene wet inzake rijksbelastingen

Invoeringswet fiscaal stelsel BES 29-12-2009

Datum: donderdag 7 oktober 2010, 15:02
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry