FTD tegenover Brein in rechtszaak

06/10
2010
FTD stond gisteren in de rechtzaak tegen Brein om haar naam te zuiveren tegen de aantijgingen van de auteursrechtenorganisatie.

Brein beticht FTD (Fill Threads Database) er van de de grootste Nederlandse internetgemeenschap te zijn waar een half miljoen gebruikers auteursrechtelijk beschermde bestanden kunnen vinden en illegaal gratis downloaden.

Brein stelt in de rechtszaak dat FTD onrechtmatig handelt omdat het een sleutelrol vervult in de illegale verspreiding van bestanden zoals films, televisieseries, games, digitale boeken en muziek. Breindirecteur Tim Kuik zegt erover: ‘Het is een samenspel van FTD en haar gebruikers waarbij willens en wetens ongeautoriseerde toegang tot bestanden wordt georganiseerd."

FTD geeft aan dat ze niet meer doen dan een plek bieden waar mensen elkaar kunnen wijzen op films en muziek die te downloaden zijn vanaf het usenet-netwerk. De gebruikers bieden geen hyperlinks aan of andere codes waarmee bestanden zijn te downloaden, stelt FTD-directeur Ronald Sievers. FTD wil daarom dat de rechtbank haar status als ‘legaal' bestempelt en dat Brein moet stoppen het ‘zonder meer strafbaar te noemen".

Een eerdere rechtszaak die productiemaatschappij Eyeworks had aangespannen tegen FTD omdat het de film "Komt een vrouw bij de dokter' illegaal openbaar had gemaakt, liep niet goed af voor FTD. Hoewel FTD claimde geen bemoeienis te hebben met wat haar gebruikers doen, oordeel de rechter dat FTD de maker, eigenaar en beheerder van de sleutel is waarmee de individuele gebruiker toegang krijgt tot auteursrechtelijk beschermd materiaal. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank in Haarlem uitspraak doet.

[Via Automatiseringgids]

Datum: woensdag 6 oktober 2010, 12:54
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT
Tags: Haarlem, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry