Helft Nederlanders slordig met online wachtwoorden

05/10
2010
Steeds vaker wordt online een wachtwoord gevraagd maar veel Nederlanders lijken zich nauwelijks bewust van de risico’s van gemakkelijk te achterhalen wachtwoorden. En op de tien Nederlanders gebruikt altijd voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord en dat zijn bovendien makkelijk te achterhalen wachtwoorden zoals de eigen naam in combinatie met de geboortedatum. Zo blijkt uit onderzoek onder ruim 800 Nederlanders van MeMo2.

MeMo2 voerde het onderzoek uit in opdracht van Digivaardig & Digibewust. Tijdens de actieweek worden mensen bewust gemaakt dat ze vaker van wachtwoord moeten wisselen om het hackers niet makkelijk te maken om hun wachtwoorden te achterhalen met alle nare gevolgen van dien. Zo werden mensen in de stationshal van Den Haag CS vanochtend op ludieke wijze uitgenodigd om in speciale wachtwoordwissel hokjes hun wachtwoord te wisselen met behulp van de Wachtwoord Wisselaar.

Stan Hegt, IT-beveiligingsexpert bij KPMG, geeft aan dat ze met de ervaring van afgelopen jaren een lijst van populaire wachtwoorden heeft opgebouwd waarmee ze vaak binnen een dag tot wel de helft van de wachtwoorden van alle werknemers kunnen kraken.

Zo gebruikt men bijvoorbeeld vaak de eigen naam of die van hun partner of kind (26%). Ook wachtwoorden die te maken hebben met speciale datum zoals een huwelijk of geboorte (18%) en de naam van een huisdier (14%) zijn favoriet. 30% van de Nederlanders vindt het lastig om een nieuw wachtwoord te verzinnen. Op de website http://www.wisseljewachtwoord.nl/ krijgt men hulp om een uniek, sterk en veilig wachtwoord te verzinnen.

Veilige wachtwoorden zijn uniek, minimaal 8 tekens lang en bestaan uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

Datum: dinsdag 5 oktober 2010, 12:54
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry