Burgers stropen de mouwen op voor natuur en landschap

17/09
2010
Nieuwsbericht | 17-09-2010

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ondersteunt vijf bijzondere, maatschappelijke initiatieven waarbij particulieren de mouwen opstropen voor landschap en natuur. Vrijdag 17 september en zondag 19 september staan twee van deze voorbeeldprojecten in de schijnwerpers. Het burgerinitiatief vanuit heemtuin De Heimanshof in Haarlemmermeer en een project in Zuid-Limburg waarbij 650 scouts aan de slag gaan voor het landschap.

Minister Gerda Verburg maakte vorig najaar bekend dat vijf initiatieven van burgers of kleine maatschappelijke organisaties uit de provincies Limburg, Gelderland, Overijssel, Groningen en Noord-Holland ondersteuning krijgen van het ministerie van LNV. Met de ondersteuning van deze projecten wil LNV de actieve binding van burgers met het landschap stimuleren. LNV doet dit in het kader van de Agenda Landschap.

Meewerken in het landschapVandaag heeft het burgerinitiatief vanuit heemtuin De Heimanshof in de gemeente Haarlemmermeer een cheque van 50.000 euro van LNV gekregen voor de projecten van het komend seizoen. Naast deze financiële bijdrage heeft LNV ook een wetenschappelijke analyse laten maken van de projectaanpak in de Haarlemmermeer. Deze analyse is verwerkt in een brochure waar andere gemeenten en natuurorganisaties ideeën uit kunnen putten.

De Heimanshof zet zich in voor het betrekken van burgers bij natuurontwikkeling. Het project laat zien dat een individu vele anderen kan mobiliseren om mee te werken in het landschap. Voor LNV is het ook interessant om dit initiatief te koppelen aan maatschappelijke stages van scholieren.

Scouts aan het werk in de natuurZondag zal het Limburgse voorbeeldproject in het middelpunt staan. Bij dit project, dat 25.000 euro van LNV krijgt, brengt Scouting Limburg samen met Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg lokale natuurliefhebbers en lokale scoutingclubs met elkaar in contact. Doordat jongeren vaak lang lid zijn van de scouting, is het mogelijk hen duurzaam te verbinden aan natuurprojecten in hun eigen regio. LNV ondersteunt dit initiatief omdat het project kansen biedt voor een landelijke aanpak.

Zondag gaan meer dan 650 scouts uit Zuid-Limburg aan het werk voor het herstel van vijf natuurterreinen en landschapselementen. In het kader van het 100-jarig bestaan van de Scouting Nederland zullen de vrijwilligers de ‘Ster van Maastricht’ - die ook voorkomt in het stadswapen – in het landschap snoeien en zagen.

Datum: vrijdag 17 september 2010, 16:15
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Millieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Gelderland, Groningen, Haarlemmermeer, Limburg, Maastricht, Noord-Holland, Overijssel, Putten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry