Week van de Alfabetisering; uitreiking Henk Westbroek Trofee

08/09
2010
08-09-2010

Tijdens de jaarlijkse Week van de Alfabetisering staat de bestrijding van laaggeletterdheid centraal. Wethouder Rinda den Besten reikt op vrijdag 10 september om 14.00 uur de Henk Westbroek Trofee uit. Dit is een jaarlijkse prijs voor het Utrechtse bedrijf, dat de meeste aandacht besteedt aan de bestrijding van laaggeletterdheid onder medewerkers. Dit jaar is de prijs voor het Utrechtse distributiecentrum van warenhuis Hema.

Het distributiecentrum van de Hema besteedt sinds 2008 aandacht aan het bestrijden van laaggeletterdheid. Het is een vast onderdeel van het personeelsbeleid geworden. Er is een plan van aanpak gemaakt en werknemers kunnen onder werktijd en op kosten van de werkgever een lees- en schrijfcursus volgen.

Na de prijsuitreiking in de Hema om 14.00 uur, gaat het programma om 15.00 uur verder in de bibliotheek aan de Oudegracht 167. Aleidis de Smet, medewerkster Europese Commissie - vertegenwoordiging in Nederland, geeft een lezing over laaggeletterdheid in Europa. Ook is er een informatiemarkt over het cursusaanbod voor laaggeletterden in Utrecht. Daar kan het programma 'Klik en Tik' worden uitgeprobeerd op de computer. Dit is een programma dat laaggeletterden helpt om hun weg op internet te vinden. Verder is er in de bibliotheek een taalwedstrijd, met als hoofdprijs een Ipod gevuld met luisterboeken. Bezoekers ontvangen deze middag onder meer een boek (hierbij geldt: op is op).

Laaggeletterdheid in Utrecht
Ongeveer 12% van de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 75 jaar is laaggeletterd. In Utrecht zijn dat naar schatting 26.000 inwoners. Mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, mensen met en zonder baan. Zij kunnen niet of slecht lezen en schrijven. Laaggeletterdheid levert in bedrijven praktische problemen op zoals minder productiviteit, veiligheidsrisico's en gebrekkige communicatie. In 2008 hebben dertien Utrechtse organisaties en bedrijven een convenant ondertekend om samen laaggeletterdheid tegen te gaan. Vorig jaar heeft schoonmaakorganisatie Asito de Henk Westbroek Trofee ontvangen.

Datum: woensdag 8 september 2010, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry