OM eist tot tien jaar cel voor gewapende overvallen

31/08
2010
Het Openbaar Ministerie Alkmaar heeft dinsdag celstraffen geëist tegen twee verdachten van een gewapende overval op een woning in Zwaag, op 29 oktober 2009. Het gaat om een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die tien jaar tegen zich hoorde eisen, en een 20-jarige man uit Opmeer tegen wie de officier van justitie vier jaar eiste. De zaken tegen een derde overvaller en de persoon die de overvallers vermoedelijk heeft getipt dat er geld in de bewuste woning was, zijn aangehouden en worden op een later tijdstip inhoudelijk behandeld. 

De 24-jarige verdachte belde rond 18.45 uur aan bij de woning in Zwaag en vroeg of hij mocht bellen in verband met autopech. De bewoonster haalde haar man maar toen die aan de deur kwam trok de verdachte een wapen en greep hem bij de keel. De verdachte drong de woning binnen, gevolgd door twee andere mannen. De bewoners werden bedreigd, mishandeld en vastgebonden. De verdachten gingen er met ruim zevenduizend euro en sieraden vandoor. De mannelijke bewoner kreeg tijdens de overval een hartinfarct en moest in een ziekenhuis worden opgenomen.

De 24-jarige verdachte stond dinsdag ook terecht voor zijn betrokkenheid bij twee andere gewapende overvallen: op een woning aan de Middenweg op 16 februari 2009 en op een supermarktmedewerker op 13 maart 2009, beide in Heerhugowaard. Bij de overval op de woning aan de Middenweg werd de slachtoffers eveneens een wapen op het hoofd gezet en werden ze vastgebonden. De supermarktmedewerker werd in een parkeergarage overvallen, toen hij op weg was naar zijn werk.

Voor deze twee overvallen in Heerhugowaard plus nog een overval in Haarlem werd in januari al een medeverdachte veroordeeld tot zes jaar cel. Een andere man werd veroordeeld tot achttien maanden cel voor medeplichtigheid aan de overval op de Middenweg. Hij zou de overvallers getipt hebben. 

De officier van justitie noemde het dinsdag laf en beschamend hoe de verdachten te werk zijn gegaan. De slachtoffers zijn zeer grof behandeld en mishandeld en ondervinden hiervan lange tijd de gevolgen.

Datum: dinsdag 31 augustus 2010, 21:40
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Alkmaar, Haarlem, Heerhugowaard, Noord-Holland, Opmeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry