Opensourcebibliotheek Glibc nu eindelijk open source

31/08
2010
Opmerkelijk: de basisbouwsteen van vrijwel alle open source blijkt nooit 100% open source te zijn geweest. Pas vorige week is de GNU C Library (glibc), de standaardbibliotheek voor Linuxapplicaties, ontdaan van een stukje antieke code die voorzien was van een licentie die niet voldeed aan de definitie van open source.

Glibc is een onderdeel van Linux dat door vrijwel elke applicatie wordt gebruikt. Deze bibliotheek implementeert alle standaardfuncties uit de programmeertaal C. De licentie is de Lesser GPL, die toestaat om applicaties te maken zonder dat die zelf ook weer open source moeten worden. Maar enkele jaren terug werd ontdekt dat er code in zat die stiekem eigenlijk niet open source was.

Nu was die code uit 1984, toen het hele idee van open source nog niet bestond. De bedrijfsjuristen van Sun Microsystems, die de code had uitgebracht, hadden dan ook hun eigen tekst verzonnen die op zich best liberaal en netjes was:

Sun RPC is a product of Sun Microsystems, Inc. and is provided for unrestricted use provided that this legend is included on all tape media and as a part of the software program in whole or part. Users may copy or modify Sun RPC without charge, but are not authorized to license or distribute it to anyone else except as part of a product or program developed by the user.

(inderdaad, tape media)

Het stukje in italics leverde het pijnpunt op: open source moet op elke mogelijke manier kunnen worden hergebruikt, niet alleen als onderdeel van een groter product. Omdat je dit stukje code van Sun niet op zichzelf mag doorverkopen, is het geen open source, en het kan dan dus ook niet opgenomen worden in glibc.

Dat is best wel een probleem voor zo’n belangrijk en essentieel stuk software. Oplossen is echter lastiger dan je zou denken, zoals Simon Phipps aangeeft, want:

Waar komt de code vandaan?

Wie heeft deze geschreven, en was die persoon in dienst bij het bedrijf of een leverancier of inhuurkracht?
Wie is tegenwoordig verantwoordelijk voor deze code en mag beslissen dat deze open source wordt?

In dit specifieke geval was de uploader Sun nog wel te vinden, maar moest er in een papieren archief worden gedoken om te achterhalen waar de rechten lagen. En dat werd nog eens extra moeilijk omdat de nieuwe eigenaar van Sun (Oracle) druk bezig was met afhandelen van de aankoop en alle juristen in de “geen commentaar”-modus zaten.

Alles bij elkaar duurde het meer dan een jaar om de wijziging door te voeren. Maar het ís gelukt, en dat is wel een complimentje waard.

Arnoud

Foto: GNU C Library handleiding, Free Software Foundation.

Meer weten over internetrecht? Koop mijn boek De Wet op Internet!

Datum: dinsdag 31 augustus 2010, 08:36
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry