Drukke dag voor Explosieven Opruimingsdienst Defensie

25/08
2010
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is vandaag 5 maal gealarmeerd en ingezet. Onder meer vanwege een verdacht pakketje in een Delftse woonwijk en een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog bij Hulshorst. De EOD is klokrond beschikbaar voor onderzoek aan en ruiming van explosieven in Nederland.

Vanochtend vroeg waarschuwden bewoners uit Delft de politie omdat zij een verdacht pakketje hadden aangetroffen onder een auto. De politie alarmeerde de EOD en ontruimde de bewoners van 22 woningen.

Tegen het einde van de middag had de EOD de vondst weggehaald en werd het gebied weer vrijgegeven. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt het pakketje verder.

Vliegtuigbom

In Hulshorst werd vervolgens een Britse 500-ponder gevonden bij graafwerkzaamheden ter voorbereiding van de bouw van een ecoduct. Het explosief lag op 2 meter diepte, westelijk van het spoor en de snelweg A28. 

Vanwege de veiligheid werd na de spits zowel een deel van de A28 afgesloten ook het treinverkeer tussen Amersfoort-Zwolle werd tijdelijk stilgelegd. Bewoners van een aantal woningen in de gemeente Nunspeet moesten tijdelijk hun huis verlaten. 

Ontploffing

De EOD schermde de bom af een legde een kleine lading explosieven rond de bom aan. Rond 20:00 uur vanavond bracht de EOD de 500-ponder tot ontploffing en gaf hierna het sein veilig.

Nog 3 spoedmeldingen

Naast de vliegtuigbom en het geïmproviseerde explosief moest de EOD vandaag ook in actie komen in Pannerden, Oldenzaal en Hoek van Holland. In alle 3 de gevallen betrof het de vondst van een granaat uit de Tweede Wereldoorlog.

Datum: woensdag 25 augustus 2010, 20:44
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Amersfoort, Delft, Gelderland, Nunspeet, Oldenzaal, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry