F-16’s weer paraat op Volkel

19/08
2010
Vliegbasis Volkel neemt vanaf morgen de Quick Reaction Alert (QRA)-taak over van Vliegbasis Leeuwarden. Twee F-16-jachtvliegtuigen staan 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar om het Nederlandse luchtruim te beschermen.

Binnen enkele minuten kunnen 2 F-16's opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. De QRA is een belangrijke taak die de Koninklijke Luchtmacht uitvoert in het kader van de nationale veiligheid. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Het AOCS bewaakt en coördineert de verdediging van het Nederlandse luchtruim en die van de NAVO.

Contact

Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een onbekend vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden deze F-16’s gealarmeerd. De jachtvliegtuigen onderscheppen vervolgens het toestel voor visueel contact met de piloten en identificatie.

Volkel en Leeuwarden vervullen de QRA beurtelings. Vanaf 17 september neemt vliegbasis Leeuwarden de QRA-taak weer over.

Datum: donderdag 19 augustus 2010, 12:10
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Leeuwarden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry