OM eist tot zes jaar cel voor gewapende overval bouwmarkt

18/08
2010
Het Openbaar Ministerie Alkmaar heeft dinsdag celstraffen tot zes jaar geëist tegen vijf verdachten van een gewapende overval op een bouwmarkt in Alkmaar, op 14 januari 2010. Hierbij werden 14 duizend euro uit de kluis en  mobiele telefoons en portemonnees van het aanwezige personeel buitgemaakt. De verdachten kwamen in zicht dankzij anonieme tips van mensen tegen wie ze opschepten over hun daad.

Tegen een 19-jarige verdachte eiste de officier van justitie drie jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. De zaak tegen een 18-jarige werd aangehouden omdat er nog een getuige gehoord gaat worden. Tegen een 17-jarige verdachte eiste het OM twee jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk en tegen een 22-jarige verdachte zes jaar cel. Zij zouden de overval met zijn vieren hebben gepleegd en worden vervolgd voor het medeplegen van de overval. De vijfde verdachte, een 20-jarige man uit Alkmaar, hoorde anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen voor het leveren van het wapen. Hij is daarmee volgens het OM schuldig aan medeplichtigheid. Ook wordt hij verdacht van het voorhanden hebben van een wapen waarmee door twee medeverdachten een andere overval zou worden gepleegd. Die ging uiteindelijk niet door.

Vijf medewerkers die na sluitingstijd het pand verlieten werden onder bedreiging van een vuurwapen weer naar binnen geduwd en moesten op hun buik gaan liggen. Zij werden door de 18- en 19-jarige overvallers, afkomstig uit Alkmaar, met tape vastgebonden en moesten hun portemonnee en telefoon afgeven. Eén personeelslid moest de kluis openmaken, terwijl hij werd bedreigd door de twee andere overvallers van 17 en 22 jaar. De zaak tegen de minderjarige verdachte werd achter gesloten deuren behandeld.

De verdachten van 17 en 22 jaar, uit Alkmaar en Zaanstad, worden ook verdacht van voorbereidingshandelingen voor een overval op een tankstation in Wormerveer. Van deze overval werd op het laatste moment afgezien toen de eigenaar aanwezig bleek te zijn.

De 22-jarige man wordt verder verdacht van het plegen van een gewapende overval op een tankstation in Alkmaar, op 19 december. Hierbij werd 350 euro buitgemaakt. Deze feiten zijn ook in de eis meegenomen.

De officier van justitie noemde het op zitting ‘schokkend’ dat drie van de verdachten van de overval op de bouwmarkt pas rond de 18 jaar oud zijn en dat ze in hun drang om makkelijk geld te verdienen niet stil hebben gestaan bij wat ze een ander aandoen. Bovendien vindt de officier het gemak waarmee de 17-jarige en 22-jarige verdachte overvallen lijken te plannen, te plegen of toch niet te plegen, zorgwekkend.

Het Openbaar Ministerie vindt de aanpak van overvallen van groot belang. Overvallers kunnen rekenen op zware strafeisen vanwege de enorme impact die overvallen hebben op slachtoffers en hun omgeving. Het aantal overvallen in Noord-Holland-Noord verdubbelde van 57 in 2008 naar 114 in 2009. Dat was de reden voor het formeren van een speciaal team dat zich bezighoudt met het opsporen van overvallers en het voorkomen van overvallen. Dit heeft over de eerste zes maanden van dit jaar bijgedragen aan een afname van het aantal overvallen met veertig procent. Tot nu toe zijn ongeveer vijftig verdachten aangehouden.

De uitspraak is op 31 augustus.

Datum: woensdag 18 augustus 2010, 15:08
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Alkmaar, Noord-Holland, Zaanstad

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry