Overzichtstentoonstelling Nederlands-Indië geopend

16/08
2010
De eerste nationale overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van Nederlands-Indië is vandaag geopend. ‘Het Verhaal van Indië’ is de komende 10 jaar de basisexpositie van Museum Bronbeek en het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek te Arnhem. Vanaf morgen is de tentoonstelling voor iedereen toegankelijk.

Het Verhaal van Indië geeft een beeld van de 350-jarige geschiedenis van Nederlands-Indië en legt de nadruk op de meest ingrijpende periode in de recente geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende dekolonisatie.
 
Secretaris-generaal Geert van Maanen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Lex Oostendorp verrichtten de opening. Van Maanen benadrukte het belang van herdenken en herinneren voor degenen die de oorlog in Indië hebben meegemaakt, maar ook voor het grote publiek. “De oorlogsgeschiedenis van Nederlands-Indië maakt onderdeel uit van onze vaderlandse geschiedenis en verdient meer aandacht. Met deze tentoonstelling wordt die leemte opgevuld.”
 
De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht vindt dat de civiel-militaire samenwerking rond ‘Het Verhaal van Indië’ tot iets moois heeft geleid. “Deze tentoonstelling toont beide kanten van hetzelfde verhaal en toont daarmee ook hoezeer de Indië-veteraan van Bronbeek midden in de samenleving staat.”
 
De tentoonstelling is een co-productie van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek (IHCB) en het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek (KTOMMB), onderdeel van het ministerie van Defensie met Landgoed Bronbeek als locatie.

Herinneringscentrum

Stichting IHCB is in 2007 opgericht door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië levend te houden en is gevestigd op het terrein van het Koninklijke Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek (KTOMMB). Museum Bronbeek, als onderdeel van KTOMMB, onderzoekt, verzamelt en presenteert sinds 1863 het militaire erfgoed van Nederlands-Indië.

Datum: maandag 16 augustus 2010, 17:26
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry