OM tevreden met uitspraak rechter over schadevergoeding Hells Angels

28/08
2009
Het Openbaar Ministerie is tevreden met het oordeel van de Rechtbank Amsterdam om de belangrijkste eisen om schadevergoedingen van de Hells Angels af te wijzen. 

In totaal hadden 24 Hells Angels ruim 2,2 miljoen schadevergoeding geëist. Het OM had daar bezwaar tegen gemaakt. In de wet staat dat een gewezen verdachte schadevergoeding kan vragen aan de rechtbank vanwege ondergane voorlopige hechtenis en/of advocaat- en reiskosten, als er door de rechter geen straf of maatregel is opgelegd.

De rechtbank heeft negen verzoeken om schadevergoeding van de Hells Angels niet ontvankelijk verklaard, omdat er wapens, drugs of munitie in beslag zijn genomen. Die goederen zijn op verzoek van het OM onttrokken aan het verkeer.  Dat is een maatregel. Aan de voorwaarden voor toekenning van de schadevergoeding  is daarom niet voldaan.

In de overige gevallen heeft de rechtbank gekeken of er op grond van billijkheid een schadevergoeding toegekend moest worden. Daarbij speelde een rol dat de zaak tegen de Hells Angels niet geëindigd is in een onherroepelijke vrijspraak. Ook waren de verdenkingen tegen de Hells Angels en de eerdere rechterlijke toetsingen in de fase van de voorlopige hechtenis van belang. De schuldvraag is in de strafzaak immers niet aan de orde gekomen. Die verdenkingen achtte de rechtbank wel gegrond. De rechtbank vindt dat de Hells Angels terecht hebben vastgezeten. Daarom hebben ze geen recht op een schadevergoeding.

Datum: vrijdag 28 augustus 2009, 19:18
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry