Eerste SMS-trojan voor Android

11/08
2010
Het was natuurlijk een kwestie van tijd, maar de eerste Trojan voor Android is in het wild opgedoken. Het Trojaanse paard stuurt stiekem dure smsjes op kosten van de telefoonbezitter.

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat de snel groeiende populariteit van het Android-besturingssysteem ook internetcriminelen zou verleiden. Virusbestrijder Kaspersky Lab heeft de twijfelachtige eer ons daarvoor te waarschuwen.

Om Android-smartphones binnen te dringen doet het nieuwe kwaadaardige programma zich voor als een onschuldige mediaspeler-applicatie. Gebruikers worden gevraagd om een 13 KB groot bestand met de standaard Android-extensie .apk te installeren. Eenmaal op de telefoon geïnstalleerd gebruikt de Trojan het systeem om smsjes te versturen naar dure servicenummers, zonder dat de gebruiker daar iets van weet of toestemming heeft gegeven. Het gevolg is dat de gebruiker opdraait voor de hoge sms-kosten, die op de rekening van de cybercriminelen worden bijgeschreven.

Momenteel zijn sms-Trojans de meest voorkomende vorm van malware voor mobiele telefoons. Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a is echter de eerste die zich specifiek op het Android-platform richt. Wel zijn er al eerder gevallen bekend geworden van Android-smartphones die besmet zijn geraakt met spyware.

Volgens Kaspersky Lab zal de hoeveelheid malware gericht op het Android-platform snel toenemen. Kaspersky Lab ontwikkelt nu oplossingen om het besturingssysteem te beschermen en zal begin 2012 Kaspersky Mobile Security for Android uitbrengen. Tot die tijd is het volgens Kaspersky zaak bij het installeren van een app goed op te letten waar het programma toegang toe vraagt. Als het toestemming wil voor bellen of sms'en (van dure servicenummers) en krijgt, is er niets wat de app tegenhoudt dit ongemerkt te doen.

Datum: woensdag 11 augustus 2010, 12:54
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry