VNO-NCW: Constructiefout in CO2-beleid leidt tot vervuiling

11/08
2010
DEN HAAG (EZPress) - In 2013 moet er een nieuw Europees CO2-beleid in werking treden. Het systeem om emissierechten toe te kennen aan de industrie, waaraan Brusselse beleidsmakers momenteel werken, kent echter een constructiefout, stelt VNO-NCW. De CO2-besparende regels op deze manier juist vervuiling in de hand kunnen werken. De ondernemingsorganisatie pleit voor een snelle reparatie.

De EU stelt in het nieuwe systeem een emissieplafond in en verdeelt per sector rechten om die ruimte te vullen. Bedrijven krijgen rechten op basis van hun capaciteit, wat niet stimuleert om milieuvriendelijker te produceren. De Brusselse aanpak kan er toe leiden dat in Europa wordt geïnvesteerd in onbenutte capaciteit, terwijl de productie buiten de EU plaatsvindt. Want hoe milieuonvriendelijker een fabriek is, hoe meer rechten er te verdienen zijn. Tegelijkertijd betekent dat op wereldschaal een CO2-toename.

Wanneer de rechten per geproduceerde eenheid worden toegekend, stimuleert dat bedrijven wel om schoner te produceren. Daardoor vervalt de mogelijkheid om meer emissierechten te verkopen door minder te produceren in Europa.

Volgens VNO-NCW kan in een groeiende economie de normen per product aangepast worden om ervoor te zorgen dat het totale emissieplafond niet wordt overschreden. Dan worden productie en werkgelegenheid niet onnodig verplaatst, groei niet bestraft en kan toch gewerkt worden aan een lage uitstoot.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 11 augustus 2010, 09:54
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry