Huidige stand IPv6 in Nederland

27/07
2010
Wat de voorbereidingen voor IPv6 (Internet Protocol version 6) betreft, bevindt Nederland zich in de voorhoede in vergelijking met de ons omringende landen. Helaas geldt hetzelfde niet wat de daadwerkelijke uitrol betreft van IPv6 zo blijkt uit onderzoek van TNO.

IPv6 zal het huidige IPv4 gaan vervangen (met versie 5 is geëxperimenteerd maar dit heeft het niet gehaald). De nieuwe standaard is nodig om de beperkingen van IPv4 op te lossen. Omdat IPv4 nog gebruikmaakt van 32-bit adressen zijn er ongeveer 4,3 miljard IP-adressen beschikbaar (waarvan 13,5% gereserveerd is voor o.a. experimenteel en lokaal gebruik). Dit klinkt veel maar zoals we in een eerder nieuwsbericht al aangaven, wordt dit aantal al over ongeveer anderhalf jaar behaald. Er kunnen dan geen nieuwe apparaten met een internetverbinding bij komen. Nederland, koploper in de EU op het gebied van computerbezit en aantal huishoudens met internet, heeft tot 31-12-2009 in totaal 23 miljoen IPv4-adressen toegewezen gekregen.

Naast een aantal technische verbeteringen, maakt het IPv6 protocol gebruik van 128-bit webadressen waardoor het een haast oneindig adresbereik heeft. Uit eerder onderzoek van TNO en GNKS bleek dat Nederland de hoogste score in de EU had op het punt van ondersteuning van populaire websites voor zowel IPv4 als IPv6.

Op dit moment zijn er slechts 7 internetproviders in Nederland die een IPv6-verbinding aanbieden. Consumenten die met IPv6 aan de slag willen, kunnen momenteel alleen bij XS4all aankloppen aangezien de andere aanbieders zich puur op de zakelijke markt richten. Hoewel er in 2009 in Nederland 3 miljoen IPv6-adressen zijn aangevraagd wordt daarvan slechts 13,65% daadwerkelijk gebruikt. Wat dat betreft loopt Nederland achter op de top 5 Europese landen die wordt gevormd door Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Groot-Brittannië.

Over een half jaar doet TNO een tweede meting en kan pas op basis daarvan harde conclusies gaan trekken. Wel constateert TNO nu dat het uitblijven van de beschikbaarheid van content (o.a. websites) en diensten op IPv6 een serieuze belemmering kan vormen voor de uitrol van IPv6 in Nederland.

Datum: dinsdag 27 juli 2010, 12:54
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT
Tags: Duitsland, Frankrijk, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry