Wikileaks publiceert gevoelig materiaal Afghanistan

26/07
2010
De klokkenluiderssite Wikileaks geeft een zware klap uitgedeeld aan het Amerikaanse leger. De site heeft beslag weten te leggen op zes jaar aan vertrouwelijke documentatie over de oorlog in Afghanistan en dit op de site gepubliceerd.

Uit het materiaal op Wikileaks, dat bestaat uit maar liefst 91.000 documenten en 200.000 pagina's aan vertrouwelijke informatie, blijkt dat de oorlog in Afghanistan veel minder rooskleurig verloopt dan de Amerikaanse overheid zijn burgers voorhoudt. Wikileaks heeft gewacht met het publiceren van de documenten om eerst de New York Times, The Guardian en Der Spiegel inzage te geven in de documenten. Volgens Wikileaks valt af te luiden uit de documenten dat de Taliban sterker dan ooit zijn, en dat terwijl Amerika al $300 miljard aan de oorlog heeft uitgegeven.

De Amerikaanse overheid is woedend op Wikileaks en dat is niet voor het eerst. Eerder dit jaar vertoonde Wikileaks een video-opname waarin te zien is hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter in Bagdad een aantal burgers en twee Reuters-journalisten ombrengt.

Volgens de New York Times zijn dit de belangrijkste kernpunten van de gelekte documentatie:
* Er bestaat een sterk vermoeden dat Pakistaanse militaire spionnen de Afghaanse opstandelingen aanvoert. Wrang, want Pakistan ontvangt meer dan $1 miljard aan hulpfondsen uit Amerika.
* De C.I.A. breidt zijn militaire operaties uit in Afghanistan.
* De Taliban maakt gebruik van draagbare, hittezoekende raketten tegen luchtvoertuigen. Dat is zwaarder geschut dan voorheen werd aangenomen.

Het hele archief is hier te lezen. Wikileaks heeft overigens 15.000 pagina's uit het archief gelaten, omdat deze pagina's schadelijk zouden zijn voor de Amerikaanse overheid en de troepen in Afghanistan. Het Witte Huis heeft bevestigd dat de documentatie echt is en dat het gaat om de periode Bush.

Datum: maandag 26 juli 2010, 17:14
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT
Tags: Afghanistan, Bagdad, Irak, New York, Pakistan, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry