Ministers willen meer transparantie rond ACTA

21/07
2010
De ministers Van der Hoeven van Economische Zaken en Hirsch Ballin van Justitie maken zich sterk voor meer openheid bij de totstandkoming van het ACTA-verdrag.

In een brief die de demissionaire ministers gisteren aan de Tweede Kamer stuurden, informeren zij de kamer over de voortgang van de onderhandelingen over het verdrag. Deze onderhandelingen gebeuren achter gesloten deuren, wat voor velen aanleiding geeft tot bezorgdheid en wantrouwen. Onder grote druk, waaronder uit Nederland, is eind april een concepttekst openbaar gemaakt. Sinds de publicatie daarvan heeft een nieuwe onderhandelingsronde plaatsgevonden in Zwitserland, waarna er geen publicatie heeft plaatsgevonden van de nieuwe tekst.

De ministers achten het onwenselijk dat het bij de eenmalige publicatie blijft en spreken de wens uit dat de concepttekst na afloop van volgende onderhandelingsronde(s) wel weer openbaar wordt gemaakt. Zij wijzen er in hun brief op dat het publiek via de website www.internetconsultatie.nl kan reageren op de concepttekst.

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) regelt de handhaving van intellectuele eigendomsrechten en moet piraterij en namaak van (merk) artikelen tegengaan. Aan de onderhandelingen doet Nederland via de Europese Unie mee. Naast de EU doen de VS, Canada, Zwitserland, Japan, Korea, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Jordanië, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten mee aan onderhandelingen over het verdrag.

Datum: woensdag 21 juli 2010, 17:14
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT
Tags: Canada, Japan, Korea, Marokko, Mexico, Singapore, Verenigde Arabische Emiraten, Zeeland, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry