Analyse vonnis Ziggo, Brein en The Pirate Bay

19/07
2010
Internetprovider Ziggo hoeft de toegang tot The Pirate Bay voorlopig niet te blokkeren. Dat heeft de rechter op 19 juli 2010 bepaald in kort geding. Deze uitspraak lijkt op het eerste gezicht gunstig, maar bevat een zorgwekkend randje.

Brein moet bewijzen dat Ziggo-gebruikers inbreuk maken

Een doorgifteverbod is volgens de rechter (PDF) alleen maar mogelijk als wordt bewezen dat de verspreider of de gebruiker auteursrechtinbreuk maakt. De rechtbank concludeert dat "van het overgrote merendeel van de [Ziggo-]abonnees niet is komen vast te staan dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan inbreuk". Omdat een doorgifteverbod zou gelden voor alle abonnees van Ziggo, wil de rechter dit verbod niet toewijzen.

Brein moet eerst individuele gebruikers aanspreken

Tegelijkertijd concludeert de rechter dat Brein niet genoeg moeite heeft gedaan om abonnees zelf aan te spreken. Ziggo heeft aangegeven in beginsel bereid te zijn de identiteit van The Pirate Bay-gebruikers aan Brein door te geven, zo stelt de rechter vast. Hij suggereert dat Brein eerst de individuele gebruikers moet aanspreken, voordat Brein van Ziggo een doorgifteverbod kan vragen.

Gaat Brein nu haar beleid veranderen?

Maar Brein zegt al een aantal jaren – en wij complimenteren Brein daarvoor – dat zij individuele internetgebruikers niet meer bij dit conflict wil betrekken, zie bijvoorbeeld:

Nu is de vraag: zal Brein dat standpunt heroverwegen? Wij hopen van niet. Brein onderscheidde zich juist positief van zusterorganisaties in andere landen, doordat zij duidelijk maakte dat zij individuele gebruikers niet zou aanpakken. Dat uitgangspunt komt nu op de helling te staan.

Verdergaande repressie is geen oplossing

The Pirate Bay niet blokkeren; gebruikers niet vervolgen; maar hoe gaan kunstenaars dan hun geld verdienen in een toekomst waar het internet alleen maar sneller wordt?

Verdergaande repressie leidt niet tot een duurzame oplossing van het conflict tussen auteursrecht en het internet. De muziekindustrie moet de mogelijkheden van het internet gebruiken ten bate van musici en filmmakers. Het geven van een  licentie aan gebruikers voor  het delen van bestanden zou een voorbeeld kunnen zijn van een duurzame oplossing. Hiermee blijven muzikanten en filmmakers geld verdienen, worden gebruikers niet voor de rechter gesleept en blijft het internet vrij.

Datum: maandag 19 juli 2010, 16:38
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry