Raad wijst informateur op belang goede rechtspraak

12/07
2010
Raad wijst informateur op belang goede rechtspraak

Den Haag, 12 juli 2010 - Goede rechtspraak is van groot belang voor het behoud van de rechtsstaat en een geordende samenleving en economie. De Raad voor de rechtspraak heeft hiervoor aandacht gevraagd van de informateur.

Nu de aandacht bij het vormen van een nieuw kabinet vooral uit zal gaan naar herstel van de economie, vreest de Raad dat andere onderwerpen naar de achtergrond worden gedrongen. In een brief aan de informateur formuleert de Raad vier rechtspraak-speerpunten voor de komende kabinetsperiode:

Respecteer de rol van de Rechtspraak als onafhankelijke staatsmacht; Help het vertrouwen van de burger in de rechtspraak te versterken; Bied de Rechtspraak voldoende financiële ruimte om de toename van het aantal zaken aan te kunnen; Bestendig de ingezette vernieuwing van de Rechtspraak via de herziening van de gerechtelijke kaart. De Raad voor de rechtspraak wil dat zijn onafhankelijke positie in de Grondwet wordt vastgelegd. Nu is Nederland nog een van de weinige landen die niet voldoen aan de aanbeveling hiertoe van de Raad van Europa.

Eerder dit jaar liet de Raad voor de rechtspraak zich al kritisch uit over de bezuinigingsvoorstellen in het heroverwegingsrapport ‘Veiligheid en Terrorisme’. Volgens de Raad hebben de voorstellen onaanvaardbare gevolgen voor de toegang tot en de kwaliteit van de rechtspraak. Ook werd aandacht gevraagd voor de bijzondere positie van de Rechtspraak in de samenleving en in het staatsbestel.

Datum: maandag 12 juli 2010, 10:57
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry