Einde aan strippenkaart in Amsterdamse metro

27/08
2009
AMSTERDAM (ANP) - Vanaf donderdag is het niet meer mogelijk om met een strippenkaart te reizen in de Amsterdamse metro. Reizigers zijn verplicht om te betalen met de ov-chipkaart. De hoofdstad volgt daarmee het voorbeeld van Rotterdam, waar de strippenkaart in de ondergrondse sinds 29 januari van dit jaar is afgeschaft. Openbaarvervoerbedrijf GVB heeft maatregelen genomen om het afschaffen van de strippenkaart en het daarmee gepaard gaande sluiten van de toegangspoortjes in de metrostations in goede banen te leiden. Bijna zeshonderd extra medewerkers en meer dan honderd vrijwilligers informeren en helpen de reizigers, om te beginnen in de ochtendspits van donderdag. Ook zijn er 35 extra mobiele verkooppunten van de chipkaart opgesteld.

In Rotterdam verliep de eerste dag waarop mensen verplicht met de ov-chipkaart moesten reizen zonder noemenswaardige problemen. In de eerste periode hierna halveerde het aantal zwartrijders in de Rotterdamse metro, terwijl het aantal ritten gelijk bleef. Het GVB gaf al aan klaar te zijn voor donderdag. ,,We zijn op alles voorbereid'', zo meldde een woordvoerster.

Het is overigens de bedoeling dat volgend voorjaar de strippenkaart in Amsterdam helemaal wordt afgeschaft, dus ook in de tram en de bus. De Stadsregio Amsterdam bekijkt de komende weken de ervaringen met de chipkaart in de metro, en verwacht dit najaar een officieel verzoek bij staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) voor het afschaffen in bus en tram in te dienen. In het voorjaar van 2010 zou het tijdperk van de strippenkaart in Amsterdam dan definitief afgelopen kunnen zijn.

Datum: donderdag 27 augustus 2009, 06:16
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Leiden, Noord-Holland, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry