Werkgevers blokkeren thuiswerken

07/07
2010
Thuiswerken wordt nog niet erg gestimuleerd door de werkgevers, zo blijkt uit een onderzoek van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond. Dat terwijl veel werknemers juist wel thuis willen werken.

Er dreigt hierdoor een conflict op de werkvloer. Het onderzoek onder 909 werknemers werd uitgevoerd in opdracht van Plantronics. Plantronics zet zich in om thuiswerken makkelijker en voordeliger te maken voor zowel de werkgever als de werknemer.

Maar liefst 62 procent geeft aan dat mobiel werken - op welke manier dan ook - door de werkgever niet wordt aangemoedigd. Drie procent van de respondenten gaf aan dat mobiel werken contractueel is vastgelegd. Een kleine tien procent krijgt van zijn werkgever middelen of een vergoeding ter beschikking. De percentages zijn opmerkelijk aangezien uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Microsoft Nederland naar voren komt dat een kwart van de Nederlanders graag (meer) wil thuiswerken.

Thuiswerken blijkt bovendien de populairste secundaire arbeidsvoorwaarde onder jonge hoogopgeleiden, vooral voor vrouwen en jongeren die een universitaire opleiding hebben gevolgd. Opvallend is hoe weinig bedrijven hierop inspelen.

Het zijn nu vooral werknemers met eigen initiatief die een voortrekkersrol innemen maar voor veel bedrijven is het geven van vrijheid aan de werknemer taboe. Laat staan dat ze een actieve houding aannemen of het stimuleren.

Philip Vanhoutte, Managing Director EMEA bij Plantronics verwacht dat deze bedrijven in de toekomst in grote problemen komen. Ze missen de aansluiting met 'generatie Y' en dat kan met een dreigend tekort aan gekwalificeerd personeel catastrofaal zijn. Daarnaast krijgen deze bedrijven volgens schrijver Ben Kuiken veelvuldig te maken met mentaal verzuim. Fysiek zijn de werknemers wel aanwezig maar mentaal zijn ze afwezig.

De Nederlandse werknemer productiever als hij thuis werkt, zo blijkt uit eerder onderzoek van Peil.nl. Maar liefst driekwart geeft aan thuis per tijdseenheid meer arbeid te verrichten dan op kantoor. Daarnaast is 75 procent loyaler naar de werkgever indien zij de mogelijkheid krijgt thuis te werken.

Ook de rol van managers komt bij de omschakeling naar het nieuwe werken in het gedrang. Doordat bedrijven ten tijde van de economische crisis efficiëntieslagen wilden maken werd de rol van managers kritisch bekeken. Werknemers uit het onderzoek waren onverbiddelijk. Bijna een kwart vindt dat ze geheel overbodig zijn. Uit het onderzoek blijkt tevens dat werknemers voornamelijk gemanaged worden op basis van resultaten. Dit is een positieve stap naar het volledig omarmen van het slimmer werken, aldus Vanhoutte.

Datum: woensdag 7 juli 2010, 12:54
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry