North Sea Jazz Festival jubileert

05/07
2010
ROTTERDAM (ANP) - Het internationaal bekende jazzfestival North Sea Jazz beleeft komend weekeinde zijn 35e editie. Na jaren in Den Haag, vindt het driedaagse festival dit jaar voor de vijfde keer plaats in Ahoy in Rotterdam. In de havenstad bieden vijftien concertzalen een podium aan rond de 1300 musici en trekt het evenement jaarlijks zo'n 65.000 bezoekers.

Op het programma van vrijdag staan onder anderen Norah Jones, Marcus Miller, Earth Wind & Fire, Caro Emerald, Jamie Lidell, Corinne Bailey Rae, Ryan Shaw, Wende Snijders en Typhoon & New Cool Collective. Zaterdag kan het publiek genieten van onder anderen Joe Bonamassa, Macy Gray, Herbie Hancock, Trijntje Oosterhuis, Waylon, The Roots, Rox, Giovanca en Hans Dulfer. Zondag betreden onder anderen Katie Melua, Joss Stone, Stevie Wonder, Sonny Rollins, Elvis Costello, Jools Holland, Nas & Damian Marley en Cuby + Blizzards de podia in Ahoy.

Artist in residence

De zogenoemde artist in residence, eregast op het festival, is dit jaar Ornette Coleman. Met zijn Ornette Coleman Quartet treedt de 80-jarige jazzmuzikant het hele weekeinde op, met wisselende gastmuzikanten. De Amerikaan geldt als een van de grondleggers van de freejazz.

Het festival heeft twee eigen prijzen, om aanstormend en gevestigd jazztalent te eren. De onderscheidingen zijn vernoemd naar de in 1992 overleden Paul Acket, die in 1976 het eerste North Sea Jazz Festival organiseerde.

Paul Acket Award Special Appreciation

De Paul Acket Award Special Appreciation gaat dit jaar naar producer, componist en muzikant Quincy Jones (77). De veel geprezen Amerikaanse artiest krijgt de oeuvreprijs op de laatste dag van het festival in Ahoy uitgereikt. De Paul Acket Award Artist Deserving Wider Recognition komt dit jaar toe aan de 27-jarige Amerikaanse trompettist Christian Scott.

Evenementenhal Ahoy is dit jaar van maart tot en met september dicht voor een grootscheepse verbouwing, maar staakt speciaal voor North Sea Jazz de werkzaamheden. Tussen de bouwmaterialen zal het publiek niet komen te staan, heeft de organisatie belooft.

Voetbalfans

Op de laatste dag van het festival is voor de echte voetbalfans onder de jazzliefhebbers een groot scherm in Ahoy aanwezig, waarop de finale van het WK voetbal wordt vertoond.

Voor de vijfde keer vindt rond het festival het programma North Sea Round Town plaats. In de twee weken voorafgaand aan North Sea Jazz vinden op meer dan zeventig locaties in Rotterdam ruim tweehonderd activiteiten plaats die in het teken staan van jazz, waaronder concerten, filmvertoningen, cursussen, workshops, tentoonstellingen en afterparties.

Voor het eerst heeft North Sea Jazz dit jaar ook een editie op Curaçao. Het Curaçao North Sea Jazz Festival heeft plaats op 3 en 4 september in het World Trade Center op het eiland. De Caraïbische versie van het jazzfestival moet het grootste muzikale en toeristische evenement uit de geschiedenis van Curaçao worden. Op het programma staan onder anderen Lionel Richie, John Legend, Sergio Mendes, George Benson en Luis Enrique.

Datum: maandag 5 juli 2010, 09:07
Bron: Metro Entertainment
Categorie: Entertainment
Tags: Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry