Gevangenisstraffen geëist tegen verdachten in omvangrijke XTC-zaak

30/06
2010
De officier van Justitie in Den Haag heeft vandaag gevangenisstraffen geëist tegen de vier hoofdverdachten in een omvangrijke XTC-zaak. De geëiste straffen variëren van vijf tot zes jaar. De verdachten zijn tussen de 38 en 48 jaar oud en woonachtig in Delft, Nootdorp, Zoetermeer, Utrecht, Breda en Amsterdam.

Vier van de zeven verdachten worden vervolgd voor het lid zijn van een criminele organisatie en productie en handel in pillen die onder meer het middel mCPP bevatten. mCPP wordt gebruikt als vervanger van MDMA als werkzame stof in ondermeer XTC pillen. De productie en het op voorraad hebben van het middel is strafbaar gesteld in de wet op de geneesmiddelen.

Van de overige verdachten wordt één verweten materialen zoals bv. stempels voor de logo’s van de pillen te leveren voor de vervaardiging van pillen. Een ander zou de pillen in ontvangst hebben genomen en een derde zou de afnemer van de pillen zijn.

In juli vorig jaar hield de politie zes verdachten aan, later werden nog meer verdachten aangehouden. In maart van dit jaar werd ook een leverancier van grondstoffen aangehouden. Vier van de verdachten hebben tot aan de zitting in voorlopige hechtenis gezeten. Begin juli 2009 bleek uit het onderzoek dat er die week een aflevering pillen met mCPP gepland stond op een parkeerplaats in Delft. Direct na deze transactie werd de toen 42-jarige afnemer aangehouden. Kort daarop werden de andere verdachten aangehouden en werden doorzoekingen verricht.

Bij deze doorzoekingen werden onder andere honderdduizenden XTC-pillen, grondstoffen voor medicijnen en vuurwapens in beslag genomen. Op één van de locaties trof het team drie tabletteermachines en een aanzienlijk aantal zogeheten ‘stempels’ aan. Zo werd een hoeveelheid van circa 89000 pillen, een ruime hoeveelheid grondstoffen (ondermeer ruim 8 kg mCPP) en meer dan 500 kilogram hulpstoffen ten behoeve van het tabletteren aangetroffen.

De rechter doet over 2 weken uitspraak.

Datum: woensdag 30 juni 2010, 16:10
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Breda, Delft, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zoetermeer, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry