OM eist gevangenisstraffen voor drugshandel naar Zuid-Limburg

29/06
2010
Tegen vijf verdachten van internationale drugshandel in Zuid-Limburg heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bij de rechtbank Maastricht straffen geëist van een tot vier jaar gevangenis. Aan hen is bovendien deelneming aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Twee koeriers hoorden werkstraffen van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen.

De Nationale Recherche deed vanaf september 2008 zo’n drie maanden onderzoek naar de verdachten en kreeg door het afluisteren van telefoons en observaties zicht op hun dagelijkse bezigheden. Bij een inval in Maastricht in de woning van een van de hoofdverdachten trof de politie op 7 januari 2009 237,5 kilo hasj aan, die kort daarvoor vanuit Marokko naar Nederland was gesmokkeld. In de garage bij de woning ontdekten de rechercheurs een deel van de partij drugs in de dubbele bodem van een uitgebouwde auto.

Een Duitse koerier van de drugsorganisatie werd in januari 2009 met 80 kilo hasj op heterdaad betrapt door de Marokkaanse douane. Twee maanden eerder onderschepte de politie in Spanje een koerier met 66,4 kilo hasj in de dubbele bodem van de kofferbak van een personenauto. In Spanje wa sin de zomer van 2008 ook al eens 51 kilo drugs onderschept.

De drugsorganisatie maakte graag gebruik van gezinnetjes, die als toerist reisden in auto’s met geheime bergplaatsen. Bovendien werden douaneambtenaren omgekocht. Wanneer iemand in het buitenland werd aangehouden, zorgde de organisatie voor advocaten en regelde familiebezoek.

De officier van justitie van het Landelijk Parket schetste de rechtbank een beeld van een professionele drugsorganisatie. De verdachten waren week in week uit druk bezig met hun illegale handel. De grootste risico’s liepen de koeriers, van wie er een aantal in het buitenland in de gevangenis zit. Zij haalden de kastanjes uit het vuur voor de organisatoren.

De rechtbank doet op 14 juli uitspraak.

Datum: dinsdag 29 juni 2010, 21:57
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Limburg, Maastricht, Marokko, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry