Bewind Noord-Korea kiest nieuwe leiders

26/06
2010
PYONGYANG (ANP) - Het communistische bewind in Noord-Korea kiest tijdens een bijzondere vergadering in september nieuwe leidinggevenden. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau zaterdag gemeld. Volgens waarnemers gaat het om een zeer speciale aangelegenheid. Het zou pas de derde keer zijn dat een dergelijk overleg wordt gehouden sinds het ontstaan van Noord-Korea in 1948. De vorige edities hadden plaats in de jaren vijftig en in de jaren zestig van de vorige eeuw.

De top zou noodzakelijk zijn in verband met de aanstaande wisseling van de wacht, waarbij dictator Kim Jong-il (68) de macht zou overdragen op een van zijn zonen. Noord-Koreakenners beschouwen de 27-jarige Kim Jong-Un, de jongste zoon van de Opperste Leider, als meest kansrijke kandidaat.

Gezondheidsproblemen

,,Dit is een extreem bijzondere bijeenkomst'', aldus professor Kim Yeon-Chul van de Inje Universiteit in Zuid-Korea. ,,Tijdens deze conferentie zal het Noorden Kim Jong-Un waarschijnlijk de officiële status geven van erfgenaam.'' Eerder deze week had het hoofd van de inlichtingendiensten in Zuid-Korea al gezegd dat Kim Jong-il haast lijkt te maken met de voorbereidingen van de machtsoverdracht. Hij zou dat doen in verband met zijn fragiele gezondheidstoestand.

Kim Jong-Un is de laatste tijd vaak gezien aan de zijde van zijn vader tijdens inspecties. Dat is een indicatie voor een belangrijkere rol van de zoon bij het beleid van Noord-Korea. Kim Jong-il is sinds 1994 alleenheerser in Noord-Korea. Hij volgde in dat jaar zijn vader Kim Il-sung op. De speculaties over de opvolging van Kim Jong-il namen een grote vlucht nadat hij in augustus 2008 werd getroffen door gezondheidsproblemen.

Datum: zaterdag 26 juni 2010, 03:51
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Korea, Noord-Korea, Pyongyang

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry