Gevangenisstraffen geëist tegen verdachten overvallen

22/06
2010
Het Openbaar Ministerie heeft tijdens 4 zittingsdagen gevangenisstraffen geëist tegen meerdere verdachten van overvallen in Gelderland.

 

Eisen

De officier van justitie heeft tegen een 24-jarige verdachte uit Zevenaar een gevangenisstraf geëist van 10 jaar. Hij wordt verdacht van twee overvalpogingen op een woning in Groessen (30 november en 2 december 2009), vuurwapenbezit, inbraakpogingen bij een woning in Duiven, diefstal, een poging overval op een snackbar in Didam (6 november 2009), twee straatroven in Didam (6 november 2009) en Zevenaar (31 oktober 2009) en twee overvallen op woningen in Apeldoorn (24 september 2009) en Duiven, waarbij een vuurwapen is gebruikt.

 

Een 26-jarige man uit Zevenaar wordt verweten betrokken te zijn bij de pogingen overval in Groessen op een woning, wapenbezit, een inbraakpoging bij een woning in duiven en twee straatroven in Didam en Zevenaar. De officier van justitie vindt een gevangenisstraf van 6 jaar passend.

 

Een 22-jarige verdachte uit Lobith hoorde een eis van 5 jaar gevangenisstraf. Op zijn tenlastelegging staan eveneens de twee overvalpogingen op een woning in Groessen, wapenbezit, de poging overval op de snackbar in Didam, twee inbraakpogingen bij een woning in Duiven en de overval op een woning in Duiven. Ook tegen een 29-jarige man uit Zevenaar eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 5 jaar. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een straatroof in Didam, een straatroof in Zevenaar, een overval op een woning in Duiven en een inbraakpoging in een woning in Duiven.

 

Tegen een 20-jarige man uit Zevenaar is een gevangenisstraf geëist van 48 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Hij hoorde dit tegen zich eisen voor zijn aandeel bij de pogingen overval op een woning in Groessen, wapenbezit, een woninginbraak in Didam op 16 augustus 2009, poging overval snackbar Didam en een straatroof in Zevenaar op 14 april 2009.

 

30 maanden gevangenisstraf was de eis voor een 19-jarige man uit Zevenaar voor een inbraakpoging bij een woning in Duiven en de overval op de woning in Duiven.

 

Een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk formuleerde de officier van justitie tegen een 19-jarige man uit Winterswijk en een 18-jarige man uit Doetinchem voor hun aandeel bij de overvalpogingen op een woning in Groessen, wapenbezit en de poging overval op de snackbar in Didam.

 

Een 19-jarige man uit Zevenaar hoorde een eis van 267 dagen gevangenisstraf waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Hij wordt gezien als tipgever van de pogingen woningoverval in Groessen op 30 november en 2 december 2009.

 

Tegen een 21-jarige vrouw uit Zevenaar eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 2 maanden voor het voorhanden hebben van een vuurwapen.

 

Een 21-jarige man uit Cuijk en een 33-jarige man uit Gennep worden verdacht van inbraakpoging bij een woning en diefstal van een vogelhuisje en webcam uit een tuin in Duiven. De officier eiste voor beiden een taakstraf van 60 uur en een gevangenisstraf van 2 weken voorwaardelijk.

 

De rechtbank doet in alle 12 zaken op 12 juli uitspraak.

 

Landelijk
Overvallen worden keihard bestraf: een overval loont niet! De verdachten die de politie aanbrengt bij het OM komen bijna altijd (85%) voor de rechter. Het OM eist daarbij hoge straffen, meestal een gevangenisstraf. Het OM wijst daarbij ook op de onrust die overvallen teweegbrengen in de samenleving. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) een gevangenisstraf op en volgt doorgaans de forse eis van het OM. Zes van de tien meerderjarige overvallers worden bestraft met een gevangenisstraf van meer dan een jaar. Ook minderjarige daders komen er niet zomaar met een werkstraf vanaf; 94% van deze groep krijgt een vrijheidsstraf opgelegd. Door de buit van overvallers af te nemen zorgt het OM ervoor dat een overval niet loont.

Datum: dinsdag 22 juni 2010, 16:45
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Apeldoorn, Cuijk, Doetinchem, Duiven, Gelderland, Gennep, Limburg, Noord-Brabant, Winterswijk, Zevenaar

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry