Fractievoorzitters samen naar Rosenthal

20/06
2010
DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 melden zich maandagochtend gezamenlijk bij informateur Uri Rosenthal. De informateur wil met het gesprek uitvinden of er mogelijkheden zijn om serieus te gaan onderhandelen over een zogenaamd Paars-pluscoalitie met deze partijen. Mark Rutte (VVD) gaf eerder aan dat hij deze optie niets vindt, omdat er dan een te links kabinet zou komen. Zijn voorkeur gaat uit naar een combinatie VVD, CDA en PvdA. Maar daar wil Job Cohen (PvdA) nu niets van weten: Cohen wil dat deze Paars-plusvariant serieus wordt onderzocht.

Ook Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) geloven dat deze mogelijkheid de beste is. Pechtold wijst op de samenwerking in het eerste Paarse kabinet begin jaren negentig, dat eveneens fors moest bezuinigen en aan de slag moest voor meer werkgelegenheid.

Tussenstap

Rosenthal beschouwt het gesprek als een tussenstap in de kabinetsformatie. Eerder bekeek hij de mogelijkheden van een coalitie met VVD en PVV, de grootste partij en de grootste winnaar. Maar Rosenthal moest concluderen dat dit geen begaanbare weg was. Vrijdag sprak hij de fractievoorzitters van alle partijen in de Tweede Kamer en besloot hij tot het oriënterende gesprek met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Informateur Rosenthal heeft zondagavond koningin Beatrix ingelicht over de huidige stand van zaken. De twee hadden telefonisch contact.

Datum: zondag 20 juni 2010, 18:45
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry