Wereldprimeur voor Apache op biobrandstof

16/06
2010
Voor het eerst in de geschiedenis heeft een helikopter gevlogen op biofuel.Een Apache AH-64D gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht maakte vandaag op Vliegbasis Gilze-Rijen een demonstratievlucht met de biologische brandstof.

Een van de 2 motoren van de Apache draaide tijdens de vlucht op een mengsel van fossiele en biokerosine. 90 procent van deze biologische kerosine is afkomstig uit afgewerkte frituurolie en 10 procent uit algenolie. Aan de vlucht gingen maanden van voorbereiding vooraf, waarbij intensief is samengewerkt met diverse organisaties zoals Boeing, Honeywell UOP, SkyNRG, NLR, Ingrepro, KLM en General Electric.

Onafhankelijk

“Misschien vliegen we op termijn volledig op deze biobrandstof”, sprak Commandant Luchtstrijdkrachten Jac Jansen tot de aanwezigen, onder wie demissionair Defensieminister Eimert van Middelkoop. “Daarmee reduceren we niet alleen uitstoot van onder andere CO2, maar verkleinen we ook onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.”

Duurzaam

De nieuwe mogelijkheden sluiten aan bij het belang dat Defensie hecht aan innovatie. Het ministerie volgt ontwikkelingen op het gebied van alternatieve brandstoffen en duurzame energie dan ook op de voet. Hoewel de technologie voor het maken van biobrandstof uit algen nog in de kinderschoenen staat, kan deze vlucht worden beschouwd als een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling ervan.

Datum: woensdag 16 juni 2010, 16:19
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry