Overgewicht bij kinderen in Overvecht gedaald

14/06
2010
14-06-2010

Overvecht telt steeds minder dikke kinderen. Zo’n vijf jaar geleden had ruim een kwart van de kinderen (27 procent) uit Overvecht overgewicht. Nu is dat 20 procent. Tijdens het symposium 'GO-GO-GO' op woensdag 16 juni presenteert de gemeente Utrecht de resultaten van het project Gezond Gewicht Overvecht (GO). Wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid) opent het symposium.

De gemeente startte samen met welzijnsorganisatie Cumulus en zorgorganisatie Aveant in 2005 het project Gezond Gewicht Overvecht (GO). GO is opgezet om overgewicht in Overvecht terug te dringen en een gezonde leefstijl bij kinderen, jongeren en hun ouders te bevorderen. De kracht van GO ligt in het creëren van een omgeving voor kinderen en ouders waarin gezond gedrag wordt gestimuleerd (thuis, school, sport en buurt). Victor Everhardt: `Om overgewicht tegen te gaan, is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd zich bewust worden van hun eetgewoonten en het belang van voldoende bewegen. Gezond Gewicht Overvecht is er in geslaagd deze gezonde boodschap aan kinderen én hun ouders over te brengen.`

Gezonde voeding en bewegen

Een belangrijk onderdeel van de aanpak is aandacht voor gezonde voeding en bewegen op voorscholen, peuterspeelzalen en basisscholen. Zo voerden alle peutergroepen en alle basisscholen in Overvecht fruitbeleid in. Dit betekent dat kinderen in de ochtendpauze alleen nog fruit of rauwkost mogen eten en geen boterhammen of andere tussendoortjes. Leerkrachten geven aan dat alle kinderen, in tegenstelling tot een paar jaar geleden, fruit lusten. Ook zien zij minder kinderen met obesitas. Daarnaast worden kinderen gestimuleerd meer te bewegen. Veel scholen doen elk jaar mee aan de ‘Lekker Fit projectweken’. In deze weken zijn er extra sportlessen en er is aandacht voor gezond eten.

Gezond gedrag stimuleren

GO is het eerste langlopende wijkproject in Utrecht, waarbij een gezondheidsthema op de kaart is gezet. Inmiddels zijn ruim dertig organisaties bij het project betrokken. Van 2005 tot en met 2009 vonden vanuit GO ruim 580 activiteiten plaats. Voor kinderen en hun ouders waren dit vooral groepsactiviteiten rondom het thema voeding en bewegen, maar ook individuele voorlichting en advies door bijvoorbeeld de wijkpedagoog.

Samenwerking

Gezond Gewicht Overvecht maakt onderdeel uit van het stedelijke programma Gezond Gewicht, waarbij de gemeente Utrecht samen met Agis Zorgverzekeringen en diverse organisaties gezonde voeding en beweging bij Utrechtse inwoners stimuleert. Zie voor meer informatie: www.utrecht.nl/gezondgewicht

Datum: maandag 14 juni 2010, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry