Beslagleggingen Medemblik inzake ontnemingsonderzoek

08/06
2010
Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM), FIOD en Bureau Financiële Recherche van het politiekorps Noord-Holland-Noord hebben maandag jongstleden bij een doorzoeking in Medemblik conservatoir beslaggelegd op eigendommen van een 54-jarige man uit Medemblik.

De doorzoeking vond plaats in het kader van een strafrechtelijk financieel onderzoek. Er is beslaggelegd op een waardevolle personenauto, een groot geldbedrag, audio-visuele apparatuur en sieraden. De eigenaar van de spullen is vorig najaar veroordeeld voor witwassen, evenals voor delicten in het kader van de Opiumwet. Het onderzoek heeft een relatie met deze veroordeling en is gericht op mogelijk verkregen illegale winsten van de veroordeelde. De man is niet aangehouden. Het onderzoek wordt voorgezet.

OM en conservatoir beslag 

Het OM wil de criminele behaalde winst terugvorderen van de verdachten. Daarom wordt naast het reguliere strafrechtelijke onderzoek, regelmatig een financieel strafrechtelijk onderzoek gestart door het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM). Dat financiële onderzoek richt zich op onrechtmatig verkregen winsten. Politie en justitie kunnen voor dat doel in binnen- en buitenland conservatoir beslag leggen, bijvoorbeeld op onroerend goed, waardevolle voer- en vaartuigen, kunst, bankrekeningen of cash geld.

Conservatoir beslag vindt plaats om te voorkomen dat de verdachten hun vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele vermogen wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat bezit niet meer kan verkopen of laten verdampen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden verzilverd. Het doel van de ontnemings- of ‘Pluk-ze’-wetgeving, is het afnemen van criminele winst. Het BOOM is een OM-onderdeel dat gespecialiseerd is in de ontnemingswetgeving, en werkt nauw samen met nationale en internationale ketenpartners. Het BOOM beheert op dit moment circa 600 miljoen aan conservatoir beslag.

Kijk voor meer informatie over het BOOM ook op: www.om.nl

Datum: dinsdag 8 juni 2010, 14:50
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Medemblik, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry