Apple webbrowser Safari 5 beschikbaar

08/06
2010
Apple heeft een nieuwe versie van zijn webbrowser Safari, Safari 5 uitgebracht. Nieuw zijn de Safari Reader, voor het ongestoord lezen van online artikelen, 30 procent snellere prestaties dan Safari 4* en de mogelijkheid om te kiezen tussen Google, Yahoo! of Bing als zoekmachine.

Safari is populair onder Macgebruikers maar ook andere liefhebbers van een snelle browsere weten Safari te waarderen. Safari wordt inmiddels op meer dan 200 miljoen apparaten in de hele wereld gebruikt, en de open source WebKit-engine zelfs op meer dan 500 miljoen apparaten.

Met de Safari Reader wordt het prettiger om kleine én grote artikelen op het web te lezen, want ze worden in een apart venster geopend. Alle overbodige content is daarin weggelaten en bovendien kun je door de tekst heen scrollen. Als Safari 5 een artikel detecteert, verschijnt er in het slimme adresveld een Reader-symbool. Als je daarop klikt, kun je het artikel ongestoord in zijn geheel lezen. Je kunt de tekst verder vergroten, afdrukken of e-mailen.

Een nieuwe JavaScript-engine zorgt ervoor dat Safari 5 op de Mac JavaScript 30 procent sneller uitvoert dan Safari 4, drie procent sneller dan Chrome 5.0 en ruim twee keer zo snel als Firefox 3.6. Dankzij DNS-prefetching worden nieuwe webpagina's in Safari 5 nog sneller geladen. Ook de caching van eerder bekeken pagina's is verbeterd, zodat die sneller opnieuw is op te roepen.

Safari 5 ondersteunt ruim tien nieuwe HTML5-voorzieningen waarmee webontwikkelaars veelzijdige multimediasites kunnen maken. Te denken valt aan afspelen in een schermvullende weergave of bijschriften voor HTML5-filmpjes.

Safari 5 is gratis ter download beschikbaar voor zowel MacOS als Windows.

Datum: dinsdag 8 juni 2010, 12:53
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry