Q-koortsbesmetting in Assendelft

04/06
2010
Persbericht | 04-06-2010

In Assendelft (gemeente Zaanstad), is een melkgeitenbedrijf besmet verklaard met Q-koorts. Het gaat om een bedrijf met 667 geiten.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit plaatst een waarschuwingsbord bij het besmette bedrijf. Het adres en de locatie van het besmette bedrijf worden ook bekendgemaakt op de website van de VWA.

Q-koortsQ-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste besmettingen komen door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De bacterie komt vooral in de lucht als besmette geiten of schapen lammeren.

Ruimen en andere maatregelenOmdat de Q-koorts-bacterie vooral vrijkomt tijdens het lammeren van besmette melkgeiten en melkschapen, wil de overheid voorkomen dat er opnieuw grote hoeveelheden bacteriƫn vrijkomen. Daarom werden de drachtige dieren op de besmette bedrijven geruimd. Sinds 15 mei 2010 is het lammerseizoen op melkgeiten- en melkschapenbedrijven afgelopen. Op 16 december werd namelijk het fokverbod voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven afgekondigd. Dit betekent dat alle drachtige dieren inmiddels hebben gelammerd. Ook op het bedrijf in Assendelft zijn geen drachtige dieren meer en hoeven er dus geen drachtige dieren geruimd te worden.

Behalve het ruimen zijn er ook andere maatregelen genomen. Het gaat onder andere om een grootschalige vaccinatiecampagne, een fokverbod, een uitbreidingsverbod, vervoersbeperkingen en mest- en hygiƫnemaatregelen. Daarnaast mogen veehouders van besmette bedrijven geen bezoekers ontvangen in hun stallen. Alleen mensen die vanwege hun beroep op het bedrijf langskomen, mogen in stallen van besmette bedrijven komen.

OmwonendenDe ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben aan alle mensen in een straal van vijf kilometer rond het bedrijf in Assendelft, een informatiebrief gestuurd. Dit zijn de bewoners van (delen van) de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen en Zaanstad

In de brief wordt uitgelegd wat Q-koorts is en welke maatregelen er worden genomen. Ook wordt omwonenden in deze brief geadviseerd om zich bij de huisarts te melden als zich ziekteverschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, voordoen. Dit geldt vooral voor mensen met een hartklepafwijking, voor mensen die een hartoperatie hebben ondergaan, voor mensen met een afweerstoornis en voor zwangere vrouwen.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.

Datum: vrijdag 4 juni 2010, 19:21
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Millieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Beverwijk, Heemskerk, Noord-Holland, Uitgeest, Velsen, Zaanstad

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry